zlatice se uplatní v živých plotech i jako solitér

Co je co aneb zlatice není zlatý déšť

Zlatice je nenáročný mrazuvzdorný keř, kterému se nejlépe daří na světlém stanovišti. V době květu jsou zlatice bohatě obsypané žlutými květy. Ideální je pro ni vlhčí půda bohatá na živiny. Naopak v suché a vápnité půdě neprospívá. Ve své domovině tvoří zlatice křovinaté porosty na srázech a svazích, často v údolích a roklích. Většina druhů pochází z Asie.



Nejčastěji se u nás pěstuje zlatice prostřední (Forsythia × intermedia). Tento druh vznikl křížením čínské zlatice převislé (Forsythia suspensa) a zlatice zelené (Forsythia viridissima). Zlatici vídáme štědřenec odvislý, pravý zlatý déšťjako solitérní keř i jako součást živých plotů nejen v zahradách, ale také v parcích či na sídlištích. Méně často, spíše v teplejších oblastech, se u nás pěstuje zlatice převislá.

Lidové označení zlatice jako zlatý déšť je nesprávné, ale velmi silně vžité. Správně toto pojmenování patří štědřenci odvislému (Laburnum anagyroides), který zdobí dlouhá hroznovitá květenství zlatožlutých květů.

při řezu zlatice využijete i pákové nůžky

Nevhodný řez zlatice nás připraví o květy

Zlatice (forzýtie) snáší řez poměrně dobře. Pokud však řez nevhodně načasujeme, zbytečně se připravíme o parádní jarní podívanou. Zlatice kvete před olistěním, v březnu až dubnu. Květní pupeny se vytvářejí na větvích již od předcházejícího léta. Asi nejčastěji je patrný nevhodný řez na pečlivě stříhaných živých plotech. Pokud je řežeme příliš pozdě, výrazně kvetení omezíme.

Pravidla pro správný řez zlatice

  • optimální čas pro řez zlatice je po odkvětu (květen). 
  • nejbohatěji kvetou 2-3 leté výhony, které rostou přímo z půdy 
  • nejstarší hlavní větve odřežeme 5 cm nad zemí. 
  • polovinu až dvě třetiny hlavních větví ponecháme. Pokud možno je ani nezkracujeme. Pouze odstřihneme větve vyčnívající či jinak rušící celkový habitus keře. 
  • drobnější větve snadno ustřihneme dobře nabroušenými zahradnickými nůžkami. Na silnější průměry větví (přibližně do 35 mm) se hodí dvouruční pákové nůžky opatřené jednoduchým převodem. Co nezvládneme nůžkami, uřízneme lehce malou vysouvací pilkou.

Jedině při dodržování výše uvedených pravidel se nám podaří udržet vitální keř s co nejpřirozenějším vzhledem. Bez pravidelného řezu bude zlatice časem vyholovat.