rozklad bioodpadu vždy nevoníNež se rozhodneme pro definitivní umístění kompostu (kompostovacího sila) či kompostéru, zvážíme jeho velikost s ohledem na velikost zahrady a množství produkovaného bioodpadu.



Pak by mělo následovat zamyšlení nad členitostí zahrady a způsobem jejího využití. To abychom nemuseli s každým kýblem plevele běhat do nejvzdálenějšího kouta zahrady. Proto se u větších zahrad často kombinuje kompostér s klasickým kompostem.

Unikátní, ale velmi nákladné řešení problému umístění kompostu nabízí ECOmposter. Představili jej přední newyorkští výrobci skleníků a my o něm psali v článku Zázračný kompostér ve tvaru koule. Tento kompostér lehce dopravíme tam, kde jej právě potřebujeme. Tedy přesněji řečeno dokutálíme. Má totiž tvar koule o průměru 80 cm. Jeho "drobné" mínus jsou vysoké pořizovací náklady (téměř 5 000 Kč) a relativně malý objem (268 litrů). Výrobci jej doporučují pro zahrady do rozlohy 500 m2 a ideálně hned ve dvou provedeních. Pro srovnání: mezi klasickými plastovými kompostéry na našem trhu se nejvíce prodávají ty s objemem kolem 700 litrů.

Jak vybrat místo pro kompost

přístupnost – ke kompostu (kompostéru) by měl být pohodlný přístup se zahradním kolečkem. Oceníme to jak při ukládání odpadu, tak i při rozvážení hotového kompostu. Dostatečný prostor je důležitý také pro přehazování kompostu.

polostín - kompost nebo kompostér se slunečném stanovišti příliš vysouší a zbytečně bychom jej museli zalévat. Ideálním stanovištěm je polostín, například pod vyšším stromem či keřem v méně frekventované části zahrady.

kompost nemá obtěžovat – a to nejen nás, ale také naše sousedy. Tam, kde končí naše zahrada, začíná zpravidla zahrada sousedů. Vše negativní, co může kompost produkovat (zápach, zvýšený výskyt škůdců, hmyzu), může při nevhodném umístění vyvolávat zbytečné nesváry. Ke zvážení je také vzhled kompostu či kompostéru. Výrobci je nabízejí v řadě barevných variant, nejčastěji v černé, zelené či hnědé barvě.

pro přehazování kompostu potřebujeme prostor

kompost - dobře založený kompost zraje téměř rok. Pro co nejlepší průběh rozkladu se doporučuje nejméně metrová šíře (lépe 1,5 – 2 metry) a výška nejméně 1 metr.

kompostér - nabídka kompostérů je velmi široká jak co se týče velikosti, konstrukce i použitých materiálů. Hrana základny kompostérů většinou nepřesahuje 1 m. Levnější plastové kompostéry se po pár letech rozpadnou. Kompostéry, u kterých výrobci garantují delší životnost, mívají vysoké pořizovací náklady.