velké oblibě se těší šťastný bambus

Vybíráme květiny do dětského pokoje

Květiny bychom neměli vybírat jen podle toho, zda se nám či dětem líbí a zda budou mít na zvoleném místě dostatečné podmínky pro pěstování (světlo, teplo, vlhkost). Nač bychom tedy měli dát ještě pozor?



bezpečnost – jsou rostliny, které nejsou vhodné nejen do dětského pokoje, ale kvůli jejich vysoké toxicitě bychom měli zvážit jejich pěstování v bytě s malými dětmi vůbec. Zatímco některé působí nepříjemnosti při pohém dotyku (kožní dermatitidy), jiné jsou nebezpečné při požití. Přehled jedovatých, nebo jinak nebezpečných pokojových rostlin nabízí web Toxikologického informačního střediska (TIS). Zvlášťní kritéria musíme uplatnit při výběru rostliny do prostor, kde se pohybuje alergik. Alergik by se měl vyvarovat blízkého kontaktu se všemi kvetoucími rostlinami.

věk a aktivity dítěte – květina by v dětském pokoji neměla být "za každou cenu". Pokud pro její umístění nenajdeme vhodný prostor a nebo dítě užívá pokoj i k pohybovým aktivitám, nemuselo by být umístění větší rostliny bezpečné. Před nákupem zvažujeme i budoucí velikost rostliny. Jedině tak si ušetříme nervy a předejdeme rozbitým květináčům a poškozeným rostlinám. S věkem dětí také souvisí schopnost péče o rostliny. U těch mladších je vhodné o rostliny pečovat společně, starší školáci zvládají péči o "své" rostliny samostatně. Kromě zalévání mohou pomáhat i s otíráním prachu z listů. Přihnojování či přesazování raději děláme společně.

gerbery vhodně doplněné barevnými obaly květináčů

hrnkové minirůže bohatě kvetou

Které květiny jsou ty pravé?

bohatě kvetoucí: zvlášť slečny ocení bohatě kvetoucí rostliny. Mohou to být kvetoucí gerbery s nízkým stonkem, hrnkové růže či begonie (Begonia elatior).

kaktus si přímo říká o žertovný obal květináčes nádechem exotiky: starší školáky lákají masažravky, např. mucholapka podivná (Dionaea muscipula) nebo láčkovka (Nepenthes miranda). Kromě exotického vzhledu zaujmou i svým způsobem obstarávání potravy.

rostliny zajímavých tvarů: velmi atraktivně v dětských pokojíčcích vypadají i kaktusy. Dětem se líbí i proto, že je není potřeba příliš často zalévat a mají často velmi bizarní tvary. Při výběru volíme takové, které nemají příliš pichlavé trny a nevyžadují složitou péči. K těm, které se dobře pěstují i začátečníkům, patří Gymnocalycium. Minimální péči vyžaduje dračinec pruhovaný, rostlina pro svůj vzhled známá jako štastný bambus, která však patří mezi dracény (Dracaena sanderiana).


rostliny by dětem neměli překážet