ladonička bělomodrá a sasankyPorozhlédněte se v přírodě i zahradách

Inspiraci v jakém prostředí se těm kterým druhům nejlépe daří najdeme v přírodě. Například v okolí Roudnice nad Labem můžeme za jediný den navštívit jak nádherný les plný sněženek (Dobříňský háj), tak i rezervaci bledule jarní a ladoňky vídeňské (Pístecký les). Nesmíme zapomenout, že tyto rostliny jsou ve volné přírodě chráněné. Nejen, že bychom je neměli trhat, ale v žádném případě ani vyrývat!



šafrány a ladoňkyV botanických zahradách objevíme kombinace rostlin, které bychom u nás ve volné přírodě hledali marně. Bílé kvítky sněženek (Galanthus) pěkně vynikají na podkladu žlutých kvítků talovínů zimních (Eranthis hyemalis); ladoničky bělomodré (Chionodoxa luciliae) zpestří bílé květy sasanek. Sytě modré květy ladoněk (Scilla) můžeme kombinovat s fialovými šafrány (Crocus), lidově zvanými krokusy. Velmi jemně působí plochy s růžově a bíle kvetoucími bramboříky (Cyclamen coum).

růžové a bílé bramboříkyPřirozený efekt docílíme vysazením velkých neformálních skupin drobnějších druhů. Ty mívají jemnější barvy i tvary než většina kultivarů. Pro inspiraci někdy stačí mrknout i přes plot k sousedům. Leckdy se drobným cibulovinám náramně daří v méně intenzivně obhospodařovaných zahradách. Prospívá jim totiž menší frekvence sekání: nejen, že zatáhnou většinu živin do cibulí, ale dozrají jim i semena, která se podílejí, vedle dceřiných cibulek (brutů), na dalším rozmnožování.

Solitér kralující záplavě květů

Drobné cibuloviny se velmi dobře doplňují se solitérními opadavými stromy a keři. Zvlášť s těmi, které mají hluboké kořeny a světlé opadavé koruny. Vlhká a prosluněná půda v předjaří představuje ideální prostředí nejen pro talovíny, sněženky, bledule, krokusy, ladoňky, ladoničky, puškinie, snědky, ale také pro další hajní rostliny jako jsou sasanky či dymnivky. Kobercem, který květy cibulovin u paty stromů v předjaří vytvoří, zvýrazňují a podtrhují celkový vzhled dřeviny. Výhodou je i skutečnost, že ryto rostliny často prospívají i tam, kde se trávníku příliš nedaří.

koberec modrých ladoněk nechává vyniknout mohutnému kmeni starého stromu