bříza bílá pokrytá námrazou Bříza: lesní dáma i nevěsta zahrad

V anglicky hovořících zemích získala bříza pro svou eleganci poetické pojmenování Lady of the Woods (lesní dáma). V češtině si vysloužila přezdívku nevěsta zahrad. V zahradě můžeme využít břízu jak ve skupině stromů, tak jako atraktivní solitér. Nejčastěji se v zahradách pěstují tyto odrůdy a kultivary:



  • bříza bílá Betula pendula Laciniata (někdy uváděna jako Dalecarlica of gardens) je odrůda s hluboce vykrajovanými listy sytě zelené barvy, které na podzim zežloutnou. 
  • bříza bílá Betula pendula Purpurea - červenolistá formou břízy bílé. Kůra kmene je světlá s vínovými odstíny.
  • bříza himalájská Betula utilis (též známá jako Betula jacquemontii) Doorenbos je o něco nižší než bříza bílá. Kultivar má podobu vícekmenného keře se silnými hlavními větvemi. 
  • bříza bílá převislá Betula pendula Youngii - malý, do široka rozložitý strom zpravidla s deštníkovitě převislou korunou. Výška stromu je závislá na výšce naštěpování stromu na podnož. Nové větve se tvoří nad roubem, jsou až metr dlouhé a vždy se sklánějí.

 kmen břízy v kontrastu s podzimním zbarvením listů 

Bříza milovaná i nenáviděná

bříza papírovitáTo, co pro jedny představuje přednost, berou jiní jako vlastnost veskrze špatnou. Než někam břízu vysadíte, zvažte zda je ta která odrůda vhodná velikostí pro vaši zahradu. Na internetu snadno zjistíte, jaké šířky a výšky ten který kultivar v dospělosti dorůstá i jaké potřebuje další podmínky pro svůj růst. Důležitá je i volba vhodného místa výsadby. A to nejen s ohledem na břízu, ale také na lidi, kteří v její blízkosti žijí:

  • bříza se chová jako pionýrská rostlina - k tomu jí napomáhá schopnost se snadno a hojně vysemenit. Dokáže rychle zarůst všechna obnažená místa. Její hojná plodnost jí přinesla přezdívku matka stromů (Mother tree).
  • bříza během roku produkuje množství odpadu. Jehnědy, nažky, listy či drobné větvičky dokáží zvlášť nepříjemně potrápit majitele nemovitostí. Čištění okapů zanesených těmito nečistotami bývá otravné. 
  • březový pyl je velmi silný alergen. Patří k nejvýznamnějším ze všech pylových alergenů stromů. Na pyl břízy trpí přecitlivělostí 19-25 % alergiků.