lupiny v krajině Nového ZélanduPoprvé se v České republice vlčí bob mnoholistý (Lupinus polyphyllus) objevil na konci 19. století. Dnes už budete jen obtížně hledat území, kde neroste. Zvlášť dobře se mu daří v horských a podhorských oblastech. A to až tak moc dobře, že vytlačuje původní vzácné rostlinné druhy. Jak už to někdy bývá u rostlin vysazovaných s dobrými úmysly, zajímavý host, původem ze Severní Ameriky, se v podmínkách střední Evropy usadil víc než dobře.



Příběh vlčího bobu: když kytka zvlčí

K šíření vlčího bobu, lidově zvaného lupina, vlčák, vlčina či vlčinec, pomohli nemalou měrou sami lidé. Vysazovali jen totiž nejen jako okrasnou rostlinu v zahradách (odkud často zplaňoval v okolní přírodě), ale také jako meliorační rostlinu. Vlčí bob mnoholistý se hojně vyséval i za účelem zpevňování náspů silnic a železnic. Do lesních kultur se zas dostával často díky myslivcům jako krmivo pro zvěř.

Velmi obtížně s invazí nepůvodní lupiny bojují na Novém Zélandu. Traduje se, že za nadměrné rozšíření vlčího bobu tam mají na svědomí řidiči autobusů. Okolí některých silnic se jim pro turistický ruch zdálo příliš fádní a tak v jejich okolí záměrně vysévali lupiny. Například v Norsku, je kvůli ochraně původních druhů rostlin, vysévání lupin podél silnic přísně zakázáno.

Krásná, ale zákeřná lupina

Květenství lupin je velmi dekorativní. V krajině působí její porosty velmi zajímavě, ale... Lupina patří do čeledi bobovitých, tedy mezi rostliny, které mají schopnost vázat dusík v půdě a tím vylepšovat její kvalitu. Jenže ono takové "vylepšení" není vždy žádoucí. Jakmile lupina "vylepší" například podhorskou louku v Krkonoších nebo na Šumavě, změní tím podmínky pro původní, často velmi vzácné druhy. Proto je zvlášť v chráněných oblastech velmi nevítaným vetřelcem – invazní rostlinou, s kterou je třeba velmi důsledně bojovat.

Na druhou stranu je možné vlčí bob využít i jako prostředku při odstranění jedů z půdy. Lupiny váží totiž nejen dusík, ale dokáží vstřebat i nadměrné množství pesticidů a dalších jedů. Za účelem absorpce radioaktivních látek v půdě se proto vlčí bob hojně vyséval po havárii černobylské jaderné elektrárny.

Jedlá nebo jedovatá? Jak která lupina

semena vlčího bobu bíléhoNovější zahradní kříženci lupiny jsou vysoce jedovaté rostliny (obsahují velké množství toxických alkaloidů a nikdy by neměly být konzumovány). Určitě tedy nezkoušejte z lupiny rostoucí na zahradě nebo volné přírodě vyrábět vlastní mouku.

Mouka, která se na trhu nabízí pod označením lupinová mouka (ať už samostatná nebo jako součást směsí pro bezlepkovou dietu), totiž pochází z jiného druhu lupiny, konkrétně z vlčího bobu bílého (Lupinus albus).

K oblíbeným pochoutkám v Portugalsku a Brazílii patří nakládané plody vlčího bobu bílého ve sladkém nebo slaném nálevu. Podávají se pod názvem tremoso jako příloha k jídlům, lehký předkrm či jako chuťovky.

Lupina našla uplatnění také v kosmetickém průmyslu - ze semen některých druhů se připravuje prášek používaný do pleťových masek