kvetoucí tulipán i s cibulí a listySlavnostní start tulipánové sezóny připadá na 3. lednovou sobotu, v roce 2016 to tedy bude 16. ledna. V tento den se ústřední amsterodamské náměstí Dam během dopoledne promění v obří tulipánovou zahradu. Ústředním tématem 5. ročníku tulipánové slavnosti je Evropa. Zvolené téma připomíná, že právě Nizozemí počátkem roku 2016 převzalo předsednictví v Radě Evropské unie. Účast na slavnostním zahájení tulipánové sezóny přislíbil nizozemský minisr zahraničí.



Každý, kdo si chce náměstí zaplněné tulipány důkladně prohlédnout, musí přijít opravdu včas. Slavnost oficiálně zahájí krátký proslov ve 12:50. Již o deset minut později si však může každý z návštěvníků (tradičně se jich tu schází kolem 10 000) zdarma vybrat až dvacet tulipánů. Zajímavostí je, že tulipány se tu nenabízejí řezané, ale rozkvetlé i s cibulí.

Tradice Národního dne tulipánů (anglicky National Tulip Day či nizozemsky Nationale Tulpendag) není dlouhá. Poprvé slavnost startující tulipánovou sezónu připravili nizozemští pěstitelé cibulovin v roce 2012. Ročně z jejich země "vycestuje" do světa na 1,9 miliardy tulipánových cibulek a přibližně 1,4 miliardy řezaných květů. Hlavní tulipánová sezóna probíhá v Nizozemí od ledna do konce dubna. V té době jsou tulipány k dostání v mnoha barvách a tvarech. Atmosféru slavnosti z roku 2015 si můžete prohlédnout na oficiálním videu a nebo ji sledovat už od dopoledních příprav v den konání prostřednictvím webové kamery na náměstí Dam.

Název náměstí Dam (nizozemsky de Dam) připomíná, že vzniklo v místech bývalé přehrady. Náměstí má zhruba obdélníkový tvar o délce 200 a šířce 100 metrů. Pro srovnání dodejme, že jeho plocha představuje přibližně polovinu rozlohy Václavského náměstí v Praze.

trh s tulipány v Amsterodamu