Tušíte, co má společného rýmovník, cibule, obrubník, mrkev, celosie, hrášek, rajčata, plzáci, ibišky a jahodník? Ano, právě tohle jsou témata článků, které vás na našem webu v loňském roce zaujala nejčastěji. Snažíme se, aby články našeho webu pokrývaly v co největší šíři to, čemu se na zahradě věnujete. Rádi bychom, aby si tu vždy něco zajímavého našli nejen milovníci okrasných rostlin, ale také pěstitelé zeleniny či ovoce.



Inspiraci pro nové články často nacházíme mezi vašimi dotazy v poradně či diskusi. Mnohdy vás zajímají rostliny, které někde objevíte či o nich útržkovitě uslyšíte, ale za jejichž cizokrajnými či zvláštními názvy si nedovedete nic konkrétního představit (Celosia, Sundaville, drátovec, rýmovník).

růže Gloria DeiNa webu Zahrada-centrum.cz se vám snažíme nabídnout co nejpestřejší množství informací, které vám při péči o vaší zahradu budou užitečné. Proto nás velmi těší, že počet čtenářů, kteří se na naše stránky vrací, stále roste. Zavděčit se v jednu chvíli úplně všem není v našich silách. Proto se snažíme střídat rady jak pečovat o tajemné kvetoucí krásky s pěstitelskými triky pro milovníky zeleniny či ovoce. Víme, jak svízelný může být boj s nepříjemnými škůdci či plevely. Proto nezapomínáme ani na rady, které vám co nejšetrněji pomohou ochránit vaši úrodu.

Z vašich komentářů pod články jsme vybrali dva, které nás zvlášť potěšily. Tohle napsala paní Lenka pod článkem o nejslavnější růži XX. století – Gloria Dei: "Děkuji za krásný článek. Tuto růži pěstovala moje babička, nádherně voněla a ty barvy byly prostě úchvatné. Ta růže vypadá tak křehce a půvabně, ale přitom je silná a pevná. A ta vůně! je to prostě vůně mého dětství."

mišpule německáPaní Kamila nás zas potěšila vzpomínkou, která se jí vynořila při čtení článku o mišpulích: "Na Hanspaulce jsem žila třicet let, za tu dobu jsem tam prošla mnoho ulic a uliček v různých ročních obdobích. Věděla jsem, u plotů kterých zahrad kvete nejkrásnější šeřík, kde roste neobvykle vzrostlý strom cesmíny, kde na podzim padá na chodník množství vlašských ořechů. U jedné vily rostl i keř mišpule, její plody nikdo netrhal a mnoho jich leželo na chodníku, bohužel jsem jich nikdy nezkusila pár sebrat a zpracovat, zkrátka jsem nevěděla jak na to.
Teprve nedávno jsem se náhodou z jedné anglické detektivky dověděla, že stačí nechat plody přezrát a právě třeba z těch spadaných vytvořit skvělou zavařeninu. Už se bohužel nedovím, jak chutná, na Hanspaulce už nebydlím, mnohé zahrady tam zanikly megalomanskou přestavbou prvorepublikových vil a vůbec všechno je jinak, škoda."

Těšíme se na vaše další postřehy, vzpomínky, dotazy i komentáře. Máte-li nějaké téma, o kterém byste na webu rádi četli, klidně se o něm zmiňte v diskusi pod tímto článkem, na našem fb profilu nebo třeba prostřednictvím redakčního e-mailu. Na vaše dotazy se těšíme v poradně a o zvé zkušenosti se můžete s ostatními podělit také v diskusi.