červené plody zdobí dřišťálNejdostupnější je červená

Nejsnadněji do zahrady v zimě získáte tóny červené a oranžové. K oblíbeným keřům patří hlohyně (červená, žlutá, oranžová), dřišťál (červená, modrá), okrasné jabloně (žlutá, červená), hloh (červená, žlutá, černá), rakytník (oranžová), skalník (korálově červená). Z neopadavých keřů nabízí červenou barvu plodů například tis červený (Taxus baccata) či různé druhy cesmíny (Ilex). Velmi atraktivní barevný prvek do zahrady v zimních měsících vnesou také šípky velkoplodých růží.



šípky dřišťál tis červený okrasná jabloň mívá hodně drobných plodů



pámelník bílýptačí zob láká na černé bobule ptákyChybět nemusí ani černá a bílá

Hrozny černých bobulí vydrží po dlouhý čas na ptačím zobu (Ligustrum), který je u nás velmi rozšířen i ve volné přírodě. Černé plody má i kalina tušulaj (Viburnum lantana). Její peckovice postupně přecházejí ze zelené přes červenou až do černé barvy. Naopak bílou klasiku představují kuličky dobře známého keře původem ze Severní Ameriky - pámelníku bílého (Symphoricarpos albus).

žluté plody má kdouloveczlatě vypadající plody mišpule německéSólo pro zlatou a žlutou

Zvláštní eleganci zahradě dodají zlatavé plody mišpule německé (Mespilus germanica). Žluté malvice o několikacentimetrovém průměru zdobí v zimním období kdoulovce (Chaenomeles) a kdouloně (Cydonia).

mahonie cesmínolisté má modré plodyVariace v modré

Temně modrou až černou mají barvu zralé plody břečťanu popínavého (Hedera helix) či některé druhy dřínu. Světlejší modrou zastupují plody mahonie cesmínolisté (Mahonia aquifolium) či bobule dřišťálu Juliina (Berberis julianae).

drobné fialové plody zdobí krásnoplodkuKrásnoplodka s nádechem exotiky

Pokud toužíte zahradu vyšperkovat keřem, který výrazně zaujme barvou svých plodů, pak se poohlédněte po krásnoplodce (Callicarpa). Zatímco její drobné květy příliš pozornosti nepřitahují, ve chvíli kdy dozrají a vybarví se, je nepřehlédnutelná. Zvlášť atraktivními plody – fialovými s kovovým leskem – se pyšní krásnoplodka Bodinierova.

mezi zvlášť vděčné strávníky patří kosovéPtačí zob a další pochoutky

Je-li vaším záměrem nabídnout co nejvíce plodů ptačím hostům, pak se při výběru keřů řiďte hlavně podle toho, které patří k našim domácím druhům. Více informací najdete v článku Pozvěte ptáky na hostinu