zvlášť pro řez stromů je třeba mít dostatečně ostré nůžkyKaždý, kdo to s prací v zahradě myslí vážně, se dříve nebo později stane majitelem hned celé řady nůžek. Vedle ručních nůžek vhodných pro řez stromů to jsou velmi často nůžky opatřené převody, určené na silnější větve, případně nůžky na zastřižení trávníku nebo na údržbu živého plotu. U levnějších modelů nemůžeme počítat s dlouhou životností. Každá porucha po záruční době většinou znamená jejich konec. Naopak výrobci dražších typů nabízejí v případě potřeby možnost výměny jednotlivých dílů.



O zahradní nůžky se staráme průběžně

Samotná podstata práce v zahradě vystavuje pracovní nářadí mnoha nástrahám. I za suchého počasí přicházejí zahradní nůžky do kontaktu s vlhkostí. Reznout nám tedy časem mohou kvůli kontaktu s mízou nebo zahnívajícími zbytky rostlin. Proto bychom péči o ně neměli nechávat pouze na období po skončení sezóny, ale samozřejmostí by měla být průběžná péče.

díky převodům dokážeme ustřihnout i silnější větveV ideálním případě bychom měli nůžky očistit, desinfikovat a ošetřit olejem (čepele, spoje a pružiny) po každém použití. Jedině tak zabráníme případnému přenosu virových chorob. Průběžně bychom měli kontrolovat také stav pružiny, čistotu ozubených převodů a dotažení matky. Zvýšenou pozornost bychom měli matce věnovat zvlášť při stříhání silnějších větví. Pokud se matka uvolňuje a ostří správně nedoléhá, ničí se celé nůžky a kvalita řezu se zhoršuje. Dotažením matky dbáme o to, aby se nám nůžky nevyviklaly. V případě potřeby vyměníme pružinu mezi rukojetí.

Vhodný olej na údržbu nůžek často doporučují jednotliví výrobci nářadí. Někteří nabízejí celé soupravy na údržbu zahradních nůžek. Dostatečnou službu nám odvedou i osvědčené přípravky, které jsou určené na podobné účely. Zatímco v minulosti to byl olej na jízdní kola a šicí stroje, dnes k nejznámějším a nejrozšířenějším přípravkům patří legendární olej ve spreji známý jako WD 40. Jeho vývoj se datuje do počátku 50. let, kdy dostala společnost Rocket Chemical Company za úkol vyvinout řadu antikorozních přípravků pro kosmické rakety. V roce 1953 se (na 40. pokus) podařilo vyvinout unikátní přípravek nazvaný WD-40® (Water Displacement - vodoodpudivost).