díky barvě plodů získala aronie český název temnoplodecNázev temnoplodec černoplodý (Aronia melanocarpa) zní poněkud zvláštně, ale skvěle vystihuje vzhled plodů této rostliny. Jsou to černé malvičky velikosti hrachu uspořádané v okolíku podobně jako to známe u jeřábu sladkoplodého (Sorbus aucuparia).



Lidé tenhle strom či keř znají nejčastěji jako černou jeřabinu nebo aronii, v anglicky mluvících zemích jej pro svíravou chuť plodů nazývají chokeberry.

Plody černé jeřabiny se sbírají koncem léta a na podzim. Mohou se i sušit nebo mrazit, ale většinou se používají čerstvé na přípravu šťáv, kompotů, džemů, marmelád, sirupů či likérů. Aronie se využívá také na výrobu příchutí nebo potravinářských barviv do nápojů či jogurtů.

Černé jeřabiny jako součást indiánské pochoutky

Jak se aronie octila v našich končinách, tuší málokdo. Domovinou této plodiny je totiž východní část severní Ameriky. Není tedy divu, že sušené černé bobule patřily do zimního jídelníčku severoamerických indiánů. Indiáni je přidávali do směsi známé jako pemmican (pemikan), která se zvlášť hodila na dlouhé lovecké či válečné výpravy. Pemmican připravovali z toho, co zrovna měli k dispozici: sušené maso bizonů, losů nebo jelenů míchali s tukem. Při slavnostních příležitostech směs doplňovali dostupným ovocem (brusinky, třešně, rybíz, aronie, borůvky).

sušené plody aronie jako součást müsli  plody aronie můžeme snadno zmrazit

maximum získáme z aronie lisováním šťávyV Evropě se aronie objevila již v 18. století. Ale za jejím větším rozšířením na našem kontinentu jsou až šlechtitelské pokusy Ivana Vladimiroviče Mičurina (1855 – 1935). Na jeho šlechtění aronie z počátku 20. století navázali o mnoho let později ve šlechtitelské stanici ve Velkých Losinách. A tak se zrodila téměř legendární odrůda Nero, která se na seznamu povolených odrůd objevila v roce 1973. V současnosti patří k nejprodávanějším kultivarům tohoto ovoce nejen u nás, ale i v řadě sousedních států.

Černé jeřabiny: vitamínová bomba z přírodní lékárny

Zprávy z výzkumných lékařských center z nejrůznějších koutů světa potvrzují, že černé jeřabiny jsou víc než jen zajímavým ovocem. Moderní medicína si od nich hodně slibuje. Vědecké studie ukázaly, že aronie má protirakovinné účinky.

A nejen to. Plody aronie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Její plody obsahují hodně vitamínu P, který zpevňuje cévní stěny a zlepšuje jejich elasticitu; vitamínu C; cukrů; beta karotenu; organických kyselin; flavonoidů; antokyanů; jódu; vitamínu PP (kyselina nikotinová); vitamínů skupiny B; vitamínu E; hodně pektinu a mikroelementů. Pro výše uvedené se aronii přezdívá malá vitamínová bomba.