sekání trávníku je vhodné dělat průběžněProblém je, že zarostlá prostranství jsou nejen nehezká, ale zároveň produkují množství nepříjemných plevelů, které se pak snadno semení i do vámi udržované zahrady. Dalším negativem neudržovaných ploch je zvýšená koncentrace pylů.



Často se objevují pochybnosti, zda by vůbec dneska někdo na brigádu na úklid okolí bydliště přišel. Vždyť se mnohdy pořádně neznají ani lidé ze společného vchodu, natož z ulice. Starší lidé si velmi dobře pamatují na dobrovolnické akce Z, kde Z znamenalo zvelebování. Potíž byla v tom, že každý, kdo se "dobrovolně" nezapojil, mohl očekávat problémy. Ale pokud je naštvanost lidí nad nepořádkem v ulici dostatečná, určitě se vyplatí takovou brigádu zorganizovat. Možná budete překvapeni, kdo všechno dokáže obléct montérky a pracovní rukavice. A třeba budou lidé z okolí tak zdravě závidět, že podobnou brigádu zorganizují také.

s vhodným nářadím se mohou zapojit i ti nejmladšíVýhodu mají ti, kteří jsou sdruženi třeba ve společenství vlastníků jednotek. Aktivní výbor může v předstihu obyvatele oslovit a zorganizovat brigádu s patřičným zázemím. Tedy vhodnými pracovními pomůckami a zajištěním odvozu odpadu. Zatímco některé nástroje se vyplatí zapůjčit, část nářadí je vhodnější na podobné aktivity koupit.

Že mezi sebou nemáte žádné odborníky na údržbu zeleně? Někdy je lépe "nějaká" údržba, než žádná. Neudržovaný živý plot roste lety nejen do výšky, ale většinou i do šířky, a tak stále více brání normálnímu průchodu po chodníku. A vyhrabání odpadků, které vítr za léta nafoukal do křovinatých zákoutí, zvládnou i ti, kteří by s křovinořezem či elektrickými nůžkami na řez plotu měli problémy.

Některé radnice nabízejí aktivním občanům vstřícně přistavení kontejneru na bioodpad zdarma. Většinou je tam nějaké "ale", zvlášť co se vlastnictví pozemku tyče. Proto je lépe počítat s veškerými náklady s brigádou spojenými. Ale příjemné okolí v dohledu vašeho bydliště za trochu té námahy a finančních nákladů určitě stojí.

Pokud byste chtěli o své aktivitě dát vědět dál, můžete se zapojit do některé krajské, národní či mezinárodní úklidové akce. Například ve dnech 11. – 14. října 2018 proběhne již 7. ročník projektu 72 hodin, který představuje tři dny plné dobrovolnických aktivit po celé České republice. Mezinárodní přesah má kampaň Ukliďme svět (Clean up the World), v jejímž rámci organizují skupiny dobrovolníků na celém světě úklid svého okolí, parků, cest, břehů řek a potoků, chráněných území, likvidaci černých skládek. Konkrétní termín stanovený není, akce probíhají na jaře a na podzim. Více informací najdete na webu národního koordinátora – Českého svazu ochránců přírody.

stříhání buxusu