bohyška zvýrazní eleganci záhonuSousedé bohyšky

Hostám to bude slušet v sousedství kapradin, pěnišníků či azalek. Trsy bohyšek osvěží okraj zahradní cesty, stejně jako břehy jezírek, ale vyniknou i jako půdokryvná rostlina ve větší ploše. Velmi dobře se vedle sebe vyjímá několik kultivarů různých barev a tvarů listů.

Bohyška nebo hosta?

Bohyšky jsou dlouhověké trvalky (pereny) známé pod starším jménem Funkie. Nyní je nejčastěji najdeme pod rodovým označením Hosta. Jejich původní domovinou je Japonsko, odkud se postupně rozšířily do celého světa. Výrazné trsy křehkých listů v různých odstínech zelené, případně lehce zdobené (panašované) světlými proužky či skvrnami, rostly už v zahrádkách našich babiček a prababiček. Nejznámější druh pěstovaný v našich zahradách představuje bohyška jitrocelová (Hosta plantaginea).



Odrůdy bohyšek

Z původních několika desítek druhů a kultivarů bylo šlechtěním a selekcí vybráno neuvěřitelných 8 - 10 tisíc odrůd. Šlechtitelské firmy každoročně produkují nové a nové druhy. Z těch nejvzácnějších se stávají sběratelské rarity, jejichž cena může dosáhnout několika set dolarů. U většiny novinek však stačí pár let počkat a za rozumnou cenu si je můžete koupit také. Na českém trhu bývají hosty nejčastěji v ceně do 100 Kč, nejžhavější novinky nás však mohou přijít i na 750 Kč.

hostám se daří v sousedství kapradin

Můžeme si vybrat hostu s listy sytě zelenými, ale třeba téměř zlatými, šedými či šedostříbrnými. Dále pak můžeme volit i množství variant panašování. Zatímco listy některých kultivarů mají zelený střed s bílým či žlutým okrajem, jiné mají pořadí barev obrácené. Vybírat můžeme také podle barvy květů, od bílých přes růžové po odstíny lila.

Stanoviště pro výsadbu bohyšek

Při plánování výsadby bohyšek je dobré zvážit nejen nároky konkrétního kultivaru na stanoviště, ale také velikost rostliny. Nejmenší bohyšky se úspěšně pěstují v nádobách či na skalkách (dosahují výšky okolo 10 cm). Naopak největší druhy mohou dosáhnout až výšky 60 cm a velmi dobře se vyjímají na březích jezírek.