totem je možné ozdobit i jednoduchými tahy a barvamiSlovo totem má s největší pravděpodobností svůj základ ve slově odoodem, které pochází z jazyka kmene Odžibvejů. Ve volném překladu znamená skupinu příbuzných lidí. Fantazii se v případě totemů meze nekladou. Samozřejmě, že se můžeme poohlédnout po šikovném řezbáři a koupit totem hotový.



Další možností je zhotovení totemu na přání. Pak si můžeme zvolit zvířecí i jiné motivy, které na totemu chceme mít. V takovém případě však musíme počítat s nemalou částkou a delší dodací lhůtou. Bohatě vyřezávaný a totem zdobený ze všech stran je vlastně originální dřevěná socha, jejíž tvorba vyžaduje nemalé úsilí. Zhotovení totemu při průměru klády (24 – 30 cm) a délce 3 – 4 metry zabere 300 – 400 hodin.

Při vybírání již hotového totemu je potřeba vždy zjistit, zda je určený i do venkovního prostředí. Někteří prodejci nabízejí krásně omalované totemové sloupy, ale ty bývají určeny pouze pro výzdobu interiérů. Pokud bychom je vystavili povětrnostním vlivům, může docházet k erozi a prasklinám ve dřevě.

totem vyzdobený úlovky z dovolenéAle vytvořit si můžeme i vlastní totem. Inspirovat se je možné přímo snímky originálních historických totemů domorodců z oblastí Pacifiku. Nejlépe, když do internetového vyhledávače zadáme slovní spojení "totem poles". Původní obyvatelé Ameriky na Severozápadním pobřeží jsou obřími totemy proslulí. Zobrazovali na nich nejen podoby zvířat, která pro ně byla důležitá, ale také duchů či jejich prostřednictvím vyprávěli vlastní příběh rodu. Poselství totemu se "četlo" od spoda nahoru.

Zhotovení plastického totemu vyžaduje nejen spoustu času, ale i řezbářských dovedností. Pokud si na takové kreace netroufneme, můžeme kmen ozdobit pouze barvami. Pro zdobení totemů používali indiáni barviva, získaná z hlíny a různých kořenů. Tradiční barvy používané na totemy jsou rudá, modrá a žlutá. Další barvy vznikaly jejich kombinováním.

totem můžeme zhotovit i z pařezuDalší možností je vytesání rovných obrysů. Výsledný dojem zvýrazníme barvami. Jak je patrné na snímku, k vyzdobení dřevěné sochy se dají využít i trofeje z dovolené u moře.

A pokud někde v zahradě stále zakopáváme o kus starého kmene, můžeme mu vdechnout tvář. V takovém případě se zbavíme starostí, jak nejlépe totem ukotvit.