pro tvarování figurální motivů se používají drátěné šablonySlovo topiary je odvozené od latinského slova označujícího ornamentální krajiny. V zahradnické praxi se tímto pojmem setkáváme především při tvarování živých vytrvalých rostlin stříháním listí a větviček. Nejčastěji se k tomuto účelu používají stálezelené stromy a keře.



Střihem se udržují jasně definované tvary, ať už geometrické nebo vymyšlené. Složitější výtvory mohou mít uměleckou formu jakési živé sochy. Čeština zatím speciální termín pro topiary nemá. Zatímco Němci sáhli po výmluvném Formschnitt, ostatní jazyky využívají nejrůznější variace anglického termínu topiary:

  • Formschnitt - německy
  • Topiaria - španělsky
  • Art topiaire - francouzsky
  • Ars topiaria - italsky, švédsky
  • Topiária - portugalsky
  • Топиар - rusky

Vhodné druhy pro topiary

Dřeviny vhodné pro vytváření figurálních a ornamentálních motivů:

Dále se používá také jalovec, zerav, některé druhy smrků, modřín, tisovec, habr, hloh, muchovník, pámelník, ptačí zob či svída. Pro hrubší tvary je možné použít také vavřín nebo cesmínu. Pro složitější obrazce jsou nejvhodnější dřeviny s drobnými listy. K nejčastěji používaným patří buxus.

 nejčastěji se používají geometrické tvary

Topiary jsou pro trpělivé nebo movité

labutě upoutají pozornost z velké dálkyNejsnadněji je možné vytvarovat menší geometrické tvary. Katalogy specilizovaných zahradnictví prozrazují, že takové vytvarování koule či jehlanu z buxusu není žádná legrace. Každý, kdo o to hodlá usilovat se ze všeho nejvíc musí ozbrojit velkou trpělivostí. Rychlejší, ale podstatně nákladnější, variantou jak geometricky tvarovaný keřík získat, je jeho nákup.

Například kulovitý tvar vypěstovaný z pomalurostoucího kultivaru buxusu Arborescens o výšce 50-60 cm a šířce 70-80 cm může přijít na téměř 12 000 Kč. Pokud si vystačíte s koulí o průměru 40 cm, bude vám na nákup stačit „jen“ necelých 2 300 Kč. Při delším hledání objevíte koule z buxusu o průměru 30 cm za 590 Kč.

To je ale peněz, za ostříhaný keříček, namítne možná leckdo. Vězte však, že než se koule vytvarovaná z buxusu vydá za zákazníkem, uplyne pět až osm let. Po celou tu dobu se o keřík pečlivě starají zahradníci - rostliny každoročně nejméně dvakrát zastřihují, aby vytvářely kompaktní, hustou síť větviček.

Oblibu topiarů ve světě ukazuje bohatá nabídka drátěných forem pro jejich vytváření. Pokud se po něčem takovém rozhodnete pátrat, nejspíš se musíte porozhlédnout v zahraničí a hledat spojení "topiary form" nebo "topiary frames". Nejčastěji se mezi formami objevují obyvatelé živočišné říše - zajíc, kočka, krokodýl, jezevčík, jelen, dinosaurus, delfín, létající prase, slon, liška, ryba, žába, žirafa, dáma, opice, páv, nosorožec, lachtan, labuť, veverka, želva. Mezi ostatními motivy najdeme například kaktus, palmu, čajovou konvici, anděla nebo srdce. Vydána byla také řada knih, většina z nich je dostupná v angličtině.

Evropští zájemci o topiary se sdružují ve společnosti nazvané The European Boxwood and Topiary Society (EBTS) - www.ebts.org. Své zástupce v ní má Velká Británie, Francie, Německo, Nizozemí a Belgie.

Kam se hodí topiary?

Nápadité figury vnesou do zahrady osobní styl a jisté odlehčení. Tedy pokud budou ladit s jejím celkovým pojetím. Topiary umístěné v nádobách se velmi dobře uplatní u vstupních míst a schodišť rodinných domů, skvěle poslouží jako mobilní zeleň v předzahrádkách, na balkonech či terasách, přispějí k ozelenění atrií, odpočinkových koutů a dvorů.

vytvarovat můžete z keřů i doplněk lavičky