Výhodou je, že louku můžeme zakládat i na pozemcích s chudou půdou. Dokonce platí, že čím chudší půda je, tím lépe se bude louce dařit. Louku můžeme založit i na malé části zahrady, případně s ní jen olemovat přírodnější trávník. Samozřejmě, že i pořízení kvetoucí louky má určitá úskalí. Jedním z nich je čas. Zatímco klasický trávník můžeme získat téměř okamžitě (položením travního koberce), na bohatě kvetoucí louku si musíme počkat nejméně rok. O to krásnější nás čeká odměna v podobě rozkvetlých kopretin, zvonků, hvozdíků, lnice, řebříčků, silenek, řeřišnic či máků. Díky pestrému složení květnaté louky najdou naši zahradu i pestrobarevní motýli.



Příprava půdy pro louku

Nejméně úspěšné bývá vysévání semen lučních květů do již existujícího trávníku. Pro dosažení co nejlepšího výsledku se vyplatí poněkud pracnější varianta, která začíná podobně, jako při zakládání klasického trávníku, tedy důkladným vyčištěním plochy

  • odstraníme horních 5 – 7,5 cm půdy (využijeme ji např. v zeleninové zahrádce)
  • plochu zbavíme větších kamenů a lehce pohrabeme
  • 1 – 2 týdny počkáme, zda nevyrostou hlubokokořenící plevele. Ty buď vyryjeme nebo odstraníme za pomoci herbicidu

Čím a kdy louku osejeme

okáč bojínkovýPři volbě vhodného osiva zvažujeme:

  • druh půdy a její vlhkost
  • úroveň oslunění

Vysévat můžeme po celý rok, ale nejvhodnější je jaro a podzim. Tedy období, kdy je více vláhy potřebné pro vzejití osiva a my se tedy nebudeme muset starat o zalévání. 

  • jarní výsev (od dubna do června) je vhodnější ve vlhčích oblastech a na těžší půdě
  • podzimní výsev (konec září, říjen) se doporučuje v sušších oblastech a na lehké písčité půdě.
Na otevřených a slunných místech se bude dobře dařit kopretinám, mákům i chrpám, naopak ve vlhku prospívá kohoutek luční či tužebník jilmový. Směs semen pro rozkvetlou louku seženeme ve specializovaných prodejnách nebo přes internet. Bývá namíchána v různých poměrech, obvykle ji tvoří 20 - 30% travin a 70 - 80 % květin a bylin. Nabídka je poměrně široká, někteří výrobci uvádějí i názvy a procentuální zastoupení jednotlivých druhů rostlin. Směsi se nejčastěji objevují pod názvy květnatá či motýlí louka. V nabídce jsou i semena pro horskou, zámeckou, zahradní či kopretinovou louku nebo lze vybírat spíše podle barevnosti – louku krajkově bílou, dukátkově žlutou, červánkově červenou či zvonečkově modrou.

Luční osivo

Nejmenší balení osiva (10 g) je určeno k osetí 5 m2. Jeho cena se pohybuje v závislosti na složení od 24 do 67 Kč. Nejméně stojí kopretinová louka, nejvíc motýlí louka. Dále jsou semena nabízena v balení 50 g pro osetí 25 m2 nebo 1 kg k osetí 500 m2. Kilogramová balení se pohybují v cenách od 1 500 až po 3 800 Kč, někteří prodejci nabízejí balení podle přání zákazníka. Pochopitelně, že si můžeme při procházkách v okolí nasbírat na loukách semena sami a připravit si tak svou vlastní směs. S ohledem na různou dobu zralosti semen je však takový postup velmi pracný a zdlouhavý.

Péče o rozkvetlou louku

  • louka s chrpami, máky a kopretinamikvětnaté louky nehnojíme
  • kromě období po výsevu je nemusíme ani zalévat
  • poprvé sekáme po odkvětu, tedy na přelomu června a července
  • po posekání necháme vše den dva ležet – semena dozrají a vypadnou do půdy. Pak ale trávu z pozemku uklidíme. Využít ji můžeme jako jednu z přísad kompostu nebo pro mulčování u stromů či keřů.
  • druhé sekání (otavu) můžeme nechat na září či říjen
  • sečení kosou je nejšetrnější k rostlinám i mnoha užitečným živočichům, kteří v louce žijí. Pokud chcete hospodařit co nejšetrněji vůči drobným obyvatelům louky, pak je ideální tzv. mozaikové sečení – tj. neposekat celou plochu naráz. 
  • ze zanedbané, přerostlé a málo pestré louky je možno častým sečením během 2 - 4 let vypěstovat krásnou louku, do které se navrátí původní rozmanitost květin a hmyzu. Důležité je hlavně první posečení a odvezení stařiny.

Pestrolučník krkonošskýAlergie, aneb rozkvetlá louka nepotěší každého

Před založením kvetoucí louky je dobré zvážit případný pohyb osob trpících pylovou alergií. Výskyt alergenů snížíme častějším sekáním, ale tím se ochudíme o krásu květů. 

Luční kuchařka pro pokročilé

Pro ty, kteří to s péčí o bohatě kvetoucí louky myslí vážně, připravili v Krkonoších velmi přehledného rádce, který je výborným průvodcem hospodáře na cestě ke květnatým loukám. Více se o něm dočtete v samostatném článku nazvaném Seznamte se: pestrolučník krkonošský. Součástí článku je také odkaz na stažení této příručky, která je v elektronické podobě k dispozici zdarma.