Plody mišpule dozrávají až po mrazících

mišpule kvetou bíleMišpule nebo také mišpuloň, tak nazývali naši předci stromek, jehož ovoce dozrává až po prvních mrazících. O jeho oblibě svědčí řada odrůd, která zmiňuje Ottův slovník naučný: úzkolistá, bezsemenná, hruškoplodá, zubatolistá, přímovětvá. Poněkud zavádějící je vědecký název Mespilus germanica. Mišpule obecná totiž nepochází z Německa, ale z oblasti od jihovýchodní Evropy po Arménii a severní Írán.



K velkému rozšíření mišpulí v Evropě došlo už ve středověku. V 8. stolení císař Karel Veliký vydává nařízení, aby se na císařských dvorech a zahradách pěstovaly nejen ozdobné, ale i léčivé rostliny. Součástí textu, známého pod zkráceným názvem Capitulare de Villis, je vedle čtyř odrůd jabloní také výčet dalších 16 druhů ovocných stromů vhodných k pěstování. Vedle pomerančů, slivoní, broskvoní, mandloní či třešní tu nechybí ani mišpule.

Plody mišpulí se nejčastěji zpracovávají do marmelád, džemů, pyré nebo se konzumují neupravené pouze přešlé mrazem. Přidávají se i do jablečných šťáv a lze je také sušit.

Mišpule znal i Shakespeare

Petr Ondřej Mathioli ve svém Herbáři neboli bylináři vysvětluje, jak je to s dozráváním plodů mišpule: "Mišpule jest pozdním stromem a ovoce její zřídka dozrává na podzim; a proto česají se mišpule před dozráním a rozkládají na slámu, kdež samy docházejí, měknou a hniličejí, stejně jako břekyně nebo oškeruše."

Velkou oblibu mají mišpule dodnes v Anglii. Wiliam Shakespeare velmi trefně popisuje vlastnosti dozrávajících mišpulí ve dvou svých hrách.

Takto zmiňuje mišpuli Romeův přítel Mercucio:

Když láska slepá, k terči nestřeli.
Teď nám tam sedí někde pod mišpulí
a přeje si, by jeho milenka
tam byla ovocem, jež dívčiny,
když samy smějou se, zvou drážďata.
Romeo, kéž by byla, kéž by byla…
a spadla tobě rovnou do klína!

(Romeo a Julie, přeložil Josef Václav Sládek, Praha 1900)

Další hrou, kde přicházejí na přetřes vlastnosti zrajících mišpulí, je Jak se vám líbí:

  • Prubík: Na mou věru, ten strom rodí špatné ovoce.
  • Rosalinda: Oroubuji ho tebou a potom ho oroubuji mišpulí; bude to pak nejranější ovoce v kraji, neboť ty uhniličíš dříve než dozraješ a to je ta pravá vlastnost mišpule.

(Jak se vám líbí, přeložil Josef Václav Sládek, 2. vydání 1898)

plody mišpulí dozrávají až po prvních mrazících