Vánoční nebo velikonoční kaktus?

vyšlechtěné druhy mají různé barvy květůVánoční kaktusy (rod Schlumbergera) se od ostatních kaktusů poznají velmi snadno - díky plochému článkovanému beztrnnému stonku, který připomíná dužnaté listy. Na rozdíl od většiny kaktusů nemají trny. Ploché stonkové články vánočních kaktusů jsou čistě zelené a zubaté. Podle nich bezpečně rozeznáte vánoční kaktus od velikonočního Hatiora (dříve Rhipsalidopsis) - jeho články jsou okrouhlé.



V divočině tyto druhy tvoří keře s dřevitými základem, které u druhu Schlumbergera opuntioides dosahují výšky až 1,2 metru. V přírodě se kaktusy rodu Schlumbergera vyskytují v nadmořských výškách od 700 metrů, v případě S. truncata až do 2 780 metrů nad mořem.

Květy původních druhů jsou hlavně červené. U vyšlechtěných hybridů si můžete vybírat  mezi květy v barvách od bílé přes pastelové odstíny růžové, červené až po téměř fialovou. Podařilo se vypěstovat také odrůdu se žlutými květy - 'Gold Charm'.

vánoční kaktus

Jak se z májového květu stal vánoční kaktus

Zatímco v Brazílii si tyto kaktusy díky době svého květu vysloužily přezdívku Flor de Maio (májový květ), v evropských podmínkách jsou nejznámější jako vánoční kaktus.

V Belgii bývají přezdívány kerstcactussen, cactus de noël, v Dánsku Novemberkaktus, ve Francii cactus de noël, Německu Weihnachtskakteen, Nizozemsku kerstcactussen a ve Velké Británii christmas cacti.

V Evropě je hlavní nabídka těchto rostlin připravena na předvánoční trh, ve Spojených státech jsou kultivary s množstvím poupat nabízeny už před Dnem díkůvzdání (čtvrtý čtvrtek v listopadu). Odtud tedy označení, které se vžilo na severoamerickém kontinentu - thanxgiving cacti.

Semen se na vánočních kaktusech v našich podmínkách běžně nedočkáme. Květy většiny druhů Schlumbergerií jsou totiž uzpůsobeny k opylování kolibříky.

Rozvíjej se kaktusí poupátko...

poupě vánočního kaktusuDíky velkému množství poupat (na jediném koncovém článku může být i několik poupat) mají vánoční kaktusy v příznivých podmínkách velmi dlouhé období květu. Je škoda, že v tom množství někdy zaniká nádhera každého jednotlivého květu. Vznik oné křehké nádhery si můžete prohlédnout na vlastní oči. Jen si udělejte dost času. Než se květ ukáže v plné kráse, může to trvat čtyři dny a tři noci.

Nemáte-li dost času nebo trpělivosti, tak se podívejte na časosběrné video (time-lapse). Díky snímání, které probíhalo každé tři minuty, autor zjistil, že květ v noci "nespí". Autor videa Alex se nejprve domníval, že rozkvět urychlil umělým osvětlením. Proto další noc světla zhasnul a fotografoval pouze s bleskem. Rozkvétání se však nezastavilo. Proměnu poupěte vánočního kaktusu v křehký květ si můžete v tisícinásobném zrychlení prohlédnout za necelé čtyři minuty: Rozvíjení květu vánočního kaktusu