Na fotografiích vám nabízíme inspiraci pro nadcházející Halloween. Stačí trocha fantazie a můžete si zhotovit originální lucernu. Je libo obličej veselý, strašidelný nebo spíše komický?

stačí málo a tvář změní výraz



Halloween po pokročilé

Zvlášť zruční řezbáři už se nespokojují s pouhým vydlabáním dýně a vyřezáním otvorů pro oči, ústa a nos. Za pomoci speciálních nástrojů pro carving (dekorativní vyřezávání z ovoce a zeleniny) vytvářejí jakési dýňové sochy.

carving vyžaduje zručnost a trpělivost

Jak Halloween vznikl

V anglosaském světě bývají osvětlené dýně nazývány Jack-o'-lantern (Jackova lucerna) a Halloween už si bez nich lze jen těžko představit. O původu Jack-o-lantern koluje řada legend. K nejoblíbenějším patří příběh o irském darmošlapovi a opilci Jackovi, kterému se podařilo přelstít svými úskoky samotného ďábla. To se mu však nevyplatilo.

klasicky vyřezávaná dýně pro Halloween

Když nakonec Jack zemřel, nechtěli ho ani v nebi, ani v pekle. Jack pouze dostal na cestu od ďábla žhavou hroudu uhlí z pekla. Vložil ji tedy do vydlabané řepy a od té doby mu svítila na jeho věčném putování. Lidé věří, že je dobré dávat Jack-o-lanterns na okna a římsy – doufají, že si Jack světlo vezme a ochrání je před kýmkoli.

Halloween je původně anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října den před Svátkem všech svatých a Dušičkami. Název vznikl zkrácením anglického "All-Hallows-eve", tedy "Předvečer Všech svatých".