jahody mohou kvést třeba i růžověMěsíční jahody mají svůj původ v lesních jahodách, přesněji v jahodníku obecném (Fragaria vesca). Ten u nás roste planě na osluněných stanovištích v lesích a hájích, na lesních pasekách, na loukách i na mezích. Ve volné přírodě u nás ještě můžete potkat další dva druhy jahodníků – o něco drobnější jahodník trávnice (Fragaria viridis) a na vlhčích místech jahodník truskavec (Fragaria moschata).



Velikostí většina měsíčních jahod (Fragaria vesca, var. semperflorens) nemůže konkurovat vyšlechtěnému jahodníku velkoplodému (Fragaria x annanassa). Ale díky své jemné chuti, intenzivní vůni a plodům postupně dozrávajícím od jara do podzimu, jsou stálicemi v mnoha zahradách. Zvlášť v těch, kde jsou doma nebo častými hosty malé děti.

Měsíční jahody nemusíte pěstovat pouze klasickým způsobem na záhoně. Vysadit je můžete například jako nízký lem chodníků nebo záhonů (včetně zeleninových). Mnoho druhů měsíčních jahod (s menšími i většími plody) je možné pěstovat i v nádobách. Snadno je tak můžeme mít po ruce na balkoně či terase.

Zajímavé odrůdy jahodníků

jahodník s růžovými květy a červenými plodyJe libo plnokvěté měsíční jahody? Nebo by se hodil spíše jahodník s bíle panašovanými listy? A což takhle pro změnu žluté nebo bílé plody? Na trhu nechybí ani odrůdy s růžovými květy.

  • Fragaria vesca Alpine Yellow - bílé květy a žluté plody
  • Fragaria vesca Mont Blanc – bílé květy i plody
  • Fragaria vesca Flore Pleno – plnokvěté bílé květy, plody červené
  • Fragaria vesca Variegata – výrazně bílo-zelenými listy, vhodný jako půdopokryvná rostlina.
  • Fragaria hybrida Roman – růžový květ, vhodný do závěsných květináčů nebo truhlíků
  • Fragaria × ananassa Fragoo F1 Deep Rose – květ tmavě růžový-červený, plody červené
  • Fragaria × ananassa Merlan F1 – růžový květ, červené plody