Ovocná zahrada

Nejen o jednotlivých druzích stromů, ale i jak a proč prořezávat a vysazovat.

Plíseň jablečných jadřinců

Miloslav Krajíček

Otázka: Dobrý den! Co způsobuje pesnivění jablečných jadřinců? Jablko zvenčí vypadá dobře, ale po jeho rozkrojení je v jadřinci plíseň, Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, vnitřní hniloba jablek může být silně závislá na kvalitě skladovacího prostoru a jeho prostředí. Např. přebytek vlhkosti ve sklepě nebo výskyt plísňových infekcí může zapříčinit kazivost jablek. Také záleží na odrůdě (některé druhy jablek jsou náchylnější ke kazivosti) a na stáří a zdraví ovocného stromu.


Podobné příspěvky

  • Jak přechovat sazenice stromku?

    Nepřihlášený uživatel - Roland

    Otázka:

    V půlce týdne jsem koupil prostokořenné sazenice stromků (jabloň a hrušeň). Od té doby jsem je nechal v kýblu s vodou v chladu a tmě. Nemám čas je teď hned sázet. Nejdříve se k výsadbě dostanu za dva týdny po nákupu. Nevadí, když je nechám ve vodě? Nebo je lepší je dát prozatím do substrátu? Jak to nejlépe udělat?

    » zobrazit odpověď

  • Určení odrůdy jabloně

    Nepřihlášený uživatel - hana hruba

    Otázka: Kde je možné si v Praze nechat určit odrůdu jabloně? Mám na chalupě poslední cca 100 let starou jabloň, která stále rodí výborná jablka, ale musí ustoupit stavbě. Zbývají mi poslední jablíčka.

    » zobrazit odpověď

  • Skvrny na listech jahodníku

    Otázka:

    Na listech jahodníku, který je na stejném místě třetím rokem, se objevily skvrny s bělavým středem. Mám pocit, že skvrn stále přibývá. Budu rád, když mi poradíte. Bojím se v době blížící se sklizně používat nějaké nevhodné postřiky. Milan

    » zobrazit odpověď

  • Sloupový strom vyřeší problém s místem?

    Otázka: Máme docela malou zahradu a tak velmi zvažujeme, co si do ní můžeme dovolit vysadit. Zaujala nás nabídka sloupových stromů. Ale prý je to jen reklamní trik. Tak se bojíme, aby to nebyly zbytečně vyhozené peníze. Rodina Navrátilova.

    » zobrazit odpověď