Ovocná zahrada

Nejen o jednotlivých druzích stromů, ale i jak a proč prořezávat a vysazovat.

Omezení plodnosti jabloně

Nepřihlášený uživatel - Miroslav Kára

Otázka:

Máme na dvoře rozložitou jabloň James Grieve. Každý rok má ohromné množství jablek, které pracně odklízíme. Strom chceme zachovat kvůli stínu. Nestojíme ale o úrodu. Jak zamezit, respektive omezit plodnost této jabloně?

Odpověď:

Odpověď na váš dotaz je poměrně komplikovaná. Řešíte vlastně zcela opačný problém, než všichni ostatní. James Grieve totiž patří k nejúrodnějším odrůdám u nás pěstovaným, často plodí již na jednoletém dřevě. Pravidelně plodí, byť drobnější plody, i v horších podmínkách. Určitou nevýhodu však představuje krátká doba konzumní zralosti.

K omezení množství plodů by jistě pomohla jejich probírka, ideálně po červnovém propadu nasazených plodů. Pokud se jedná o vzrostlý strom, může být tento zákrok hůře proveditelný. Vhodný je také pravidelný řez stromu, aby nedocházelo k nadměrnému zahušťování koruny a tvorby velkého množství malých plodů.

Nabízí se však ještě jiné řešení, než omezení plodnosti vaší jabloně. V současné době se mnozí lidé stále více snaží využít výhodně dostupné zdroje ovoce. Někoho k tomu vede touha po ovoci z místních zdrojů, nezatíženém chemií, málo není ani těch, kteří mají velmi omezené příjmy. Možná by se ve vašem okolí našel někdo, kdo by byl schopný a ochotný jablka očesat a využít (konzumace, křížaly, mošt) a třeba má zas přebytek něčeho, co by se mohlo hodit vám či vám dokáže s něčím na oplátku pomoci.



Podobné příspěvky

  • Nástup plodnosti jabloně

    Nepřihlášený uživatel - Marie Koptová

    Otázka: Koupili jsme si jabloň, odrůdu Karneval (v zahradním centru Škuta). První dva roky rodila a teď už dva roky nekvete. Je volně zasazená v zahradě. Prosím o radu, zda více hnojit nebo vykopat.

    » zobrazit odpověď

  • Roubování třešně

    Nepřihlášený uživatel - Radka Jandová

    Otázka: Lze naroubovat třešeň na jabloň? A jak konkrétně mám postupovat?

    » zobrazit odpověď

  • Skvrny na listech jahodníku

    Otázka:

    Na listech jahodníku, který je na stejném místě třetím rokem, se objevily skvrny s bělavým středem. Mám pocit, že skvrn stále přibývá. Budu rád, když mi poradíte. Bojím se v době blížící se sklizně používat nějaké nevhodné postřiky. Milan

    » zobrazit odpověď

  • Sloupový strom vyřeší problém s místem?

    Otázka: Máme docela malou zahradu a tak velmi zvažujeme, co si do ní můžeme dovolit vysadit. Zaujala nás nabídka sloupových stromů. Ale prý je to jen reklamní trik. Tak se bojíme, aby to nebyly zbytečně vyhozené peníze. Rodina Navrátilova.

    » zobrazit odpověď