Ovocná zahrada

Nejen o jednotlivých druzích stromů, ale i jak a proč prořezávat a vysazovat.

Proč jahodník neroste?

Nepřihlášený uživatel - Veronika

Otázka:

Přes internet jsem si objednala jahodník. Přišlo mi 16 jahodníků, které jsem zasadila podle instrukcí pěstitele. Bohužel se mi "chytlo" jen 6 rostlin. Zbytek jahodníků vypadá pořád stejně, jako když mi přišly. Co s tím mám dělat? Mám je vytrhat? Nebo se dají ještě nějak zachránit?

Odpověď:

Objednávky živých rostlin přes internet mají nemalá úskalí. Budoucí potíže můžete snížit tím, že budete objednávat u zavedeného (specializovaného) pěstitele, v případě jahod nejlépe přímo u množitelů sadby. Tím budete mít jistotu, že získáte skutečně kvalitní, certifikovanou sadbu.

Z vašeho dotazu není patrné, zda jste jahody objednávala u specialistů či jen od někoho, kdo si dal inzerát. Sadba jahod je zboží a to by mělo mít určité kvality. Pro poctivého prodejce by měla být důležitá zpráva od vás, že došlo k tak malému uchycení rostlin. Možná by se vyplatilo obrátit přímo na něj, nejlépe by vám měl poradit s řešením problému přímo on.

Samozřejmě také záleží na tom, zda si objednáváte prostokořenné sazenice nebo sazenice zakořeněné v sadbovačích či květináčích. Nekvalitně expedované prostokořenné sazenice mohou utrpět újmu již při přepravě a pak se skutečně špatně ujímají. Neuvádíte, jak dlouho již máte jahodníky zasazené. Pokud rostliny nerostou, ale ani nevadnou, pak jim dopřejte čas. Faktorů, které mohly sehrát negativní roli je v této době celá řada. V neposlední řadě to může být silné sluneční záření, nedostatečná zálivka či příliš hluboká výsadba rostlin.

Více o vhodných způsobech nákupu jahodníků a jejich výsadbě najdete v článcích Přichází čas na náku jahodníku a Kdy a jak vysazujeme jahodník?, na které je odkaz pod touto odpovědí.

Související odkazy:
výsadba jahodníku
nákup jahodníku


Podobné příspěvky

  • Výsadba kanadských borůvek

    Nepřihlášený uživatel - Mirek

    Otázka:

    Dočetl jsem se, že kanadské borůvky se vysazují do rašeliny. Dávají se tam s pomalu rozpustnými hnojivy nastříkanými na jemně mletou rohovinu (paznehty). Jelikož mám neomezený přístup k rohovině, tak by mě zajímalo kolik by se ideálně mělo dát do rašeliny rohoviny a hnojiva a nějaké značky hnojiva, které by pro výsadbu byly vhodné. Děkuji za odpověď, Mirek Caha

    » zobrazit odpověď

  • Péče o převislý jahodník

    Nepřihlášený uživatel - Jana Splídková

    Otázka:

    Poprvé jsem si pořídila převislé jahody, ale nevím co se stále rostoucími šlahouny. Musím je během léta nějak zkracovat nebo redukovat?

    » zobrazit odpověď

  • Skvrny na listech jahodníku

    Otázka:

    Na listech jahodníku, který je na stejném místě třetím rokem, se objevily skvrny s bělavým středem. Mám pocit, že skvrn stále přibývá. Budu rád, když mi poradíte. Bojím se v době blížící se sklizně používat nějaké nevhodné postřiky. Milan

    » zobrazit odpověď

  • Sloupový strom vyřeší problém s místem?

    Otázka: Máme docela malou zahradu a tak velmi zvažujeme, co si do ní můžeme dovolit vysadit. Zaujala nás nabídka sloupových stromů. Ale prý je to jen reklamní trik. Tak se bojíme, aby to nebyly zbytečně vyhozené peníze. Rodina Navrátilova.

    » zobrazit odpověď