Dýně Hokkaidó - nejmenší tykev

Nejznámější a nejčastěji prodávané dýně Hokkaidó (často označované hokaido) mají sytě oranžovou barvu (Uchiki Kuri). Jsou kulaté s mírně zploštělým spodním koncem. Na konci se stopkou mají zúžený a protáhlý tvar. Kromě červenooranžových druhů se pěstují i varianty žluté, žíhané či se zelenou slupkou. Dužinu však mají všechny podobnou – oranžovou, pevnou a měkkou. Chuťově připomíná jemné brambory, pečené kaštany, někomu i oříšky.



dýně Hokkaidó patří k nejmenším dýnímDýně typu Hokkaidó patří mezi nejmenší tykve velkoplodé (Cucurbita maxima). Váha jejich plodů se pohybuje od 0,7 do 2,5 kg. S výhodou je tedy možné je využít pro přípravu jednoho až dvou pokrmů a nemusíme si dělat starosti, kde a jak skladovat zbytek obřího plodu.

Jak vařit dýni Hokkaidó

Velkou předností těchto dýní je skutečnost, že se nemusí před vařením loupat. Před použitím je stačí důkladně omýt kartáčkem, v průběhu vaření slupka změkne. Nezapomeňte odstranit semena a vlákna. Semena se mohou, po důkladném propláchnutí, jíst i syrová. Případně je naložte na 24 hodin do slaného nálevu (svaříte vodu se solí, jeden díl soli a dva díly vody). Po vyjmutí z nálevu semena usušte a opražte. Pražením tvrdá slupka dýňových semen zkřehne.

Dýně typu hokaido můžete jíst syrové. Široké úplatnění mají i v teplé kuchyni. Lze je vařit, smažit, grilovat i zapékat na sladko (koláče, kompoty, džemy, povidla). Receptů najdete na internetu opravdu mnoho. Hlavní roli hraje v polévkách, omáčkách a kaších, které nejen pěkně obarví, ale také zahustí. Milovníci kuchyňských inovací ji přidávají dokonce i do svíčkové - recept na dýňovou svíčkovou. Dýně Hokkaidó jsou bohaté na vitamíny a minerální látky: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C.

Původ hokaido

Dýně, kterou dnes známe pod názvem Hokkaidaó, pocházející původně z Nové Anglie. Japonci ji začali pěstovat na sopečné půdě ostrova Hokkaidó a postupně si získává stále větší oblibu i v jiných koutech světa. Hakkaidó je nejsevernější a druhý největší japonský ostrov. Jeho rozlohu můžeme přirovnat k České republice (ta je o necelých 1 000 km2 větší než prefektura Hokkaidó).