babočka bodláková přistála na prstuTrvalkový záhon jako motýlí letiště

Děti mohou zkusit spočítat, kolik různých druhů motýlů vidí. Navštěvuje vaši zahradu babočka paví oko? Nebo je to jen samý bělásek? A zahlédli jste aspoň jednoho modráska? Sedají si všichni motýli na stejné květy? Nebo jsou mlsní a nektar si pro své hody vybírají? Sedí všichni s křídly zavřenými a nebo někteří je téměř nezavírají?



Možná, že při trochu pozornějším sledování "co kde lítá" s překvapením zjistíte, že vaši zahradu navštěvuje dlouhozobka svízelová nebo dlouhozobka zimolezová (část křídel má průhledných). Dlouhozobky patří k lišajovitým motýlům s denní aktivitou. Nektar sají dlouhým sosákem za letu. Zvlášť rády "tankují" na muškátech nebo motýlím keři (komule Davidova). Kvůli jejich zvláštnímu způsobu letu si je lidé pletou s drobným tropickým ptákem – kolibříkem. Ten však u nás nežije.

Kolik barev nabízí přírodní paleta?

Pokud děti rády malují, pak mohou zkusit zachytit nějaké zajímavé zákoutí nebo mimořádně krásně rozkvetlou rostlinu. Pokud jim připravíte vhodné podmínky, nejlépe s přiměřeně vysokým malířským stojanem, pak se mohou na nějaký čas proměnit ve výtvarníky. Možná, že i vy budete překvapeni, jak prostor kolem sebe a věci v něm vnímají.

zahrada jako výtvarný ateliérMáte-li dost pevné nervy a i trochu času být při vzniku výtvarného díla, můžete zkusit vymyslet přírodní paletu. Že tráva a spousta listí barví zeleně, to ví každý, kdo někdy taková barviva zkoušel odstranit z oblečení. Sytou fialovou barvu máte na dosah ruky na každém černém bezu, ořešák nabídne výraznou barvu z nezralých slupek. A určitě nezapomeňte mrknout dolů pod nohy – hlína přidá dostatek hnědé a když se zastavíte u ohniště pro ohořelý uhlík, pak máte i pravý přírodní "uhel".

Pohled víc než zblízka

Lupa může nějaký čas zabavit i ty nejzvědavější děti. Jejím prostřednictvím uvidí něco, čeho si dosud nemohly všimnout. Jen nezapomeňte na bezpečnost dětí (aby skrz ni nekoukaly do slunce) i vaší zahrady (aby nezaložily nechtěný "táborák").

Pokud je svět viděný ve velkém zvětšení zaujme natolik, že budou chtít v jeho objevování pokračovat, pak se poohlédněte po vhodné zájmové aktivitě. Pestrou nabídku aktivit i pro ty nejmenší výzkumníky najdete například na webu www.prirodovedci.cz