Jedle kavkazská

Jedle kavkazská /Abies nordmanniana/ je vysoký jehličnatý strom s kuželovitě uspořádanou korunou. Pochází ze severního Turecka a Kavkazu a je hojně rozšířený i v horských oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. Běžně dorůstá výšky 12-18 m, v přírodě někdy až 30 m a mimo Evropu i více. Jedle je zcela mrazuvzdorná a vysazuje se v zahradách i parcích. Poškození by jí mohly způsobit jen pozdní jarní mrazíky, pokud by měl strom již čerstvě vyrašené výhony.



Stromovitá jedle kavkazská se uplatní nejlépe jako elegantní solitér. Naproti tomu drobné zakrslé druhy jsou vhodné především do zahrádek. Prospívá v humózních, vlhkých a dobře propustných půdách. Ideální jsou půdy neutrální až slabě kyselé, středně bohaté na živiny. Slunné stanoviště, chráněné před studeným větrem, je výhodou, ale jedle dobře snáší i polostín. Jedná se o poměrně nenáročnou dřevinu.

Znaky jedle kavkazské

Tradičním znakem kavkazské jedle je její pyramidální růst s hustým patrovým větvením. Roste velmi pomalu a každý centimetr má proto svou hodnotu i cenu. Válcovité šištice jsou z počátku zelené, později získají purpurový, purpurově modrý či hnědý odstín. Při dozrávání se zbarvují i do šedavě hnědé. Pod stromem však příliš mnoho šišek nebývá. Jsou oblíbenou potravou veverek a ty je často objevují dřív.

Vznešenost kavkazské jedle vytváří nejen pevné a barevně i tvarově pozoruhodné šišky. Zaujme především její vícebarevné ploché jehličí. Jehličky jsou 2-3 cm dlouhé, dvouřadě rozložené a velmi husté. Směřují dopředu a na povrchu jsou sytě tmavozelené a lesklé. Na rubu mají často dva podélné, stříbřitě šedé až bílé proužky, které působí velmi zajímavě. Při rozmělnění v dlani vydávají výrazné aroma po ovoci.

Vánoční jedle

Pro svou charakteristickou vůni a relativně vysokou trvanlivost se jedle kavkazská stává oblíbeným vánočním stromečkem. Nejčastěji zakoupíme stromek uříznutý. Opadávat začne výrazně později než smrk a v bytě působí velmi elegantně. Pokud se však rozhodnete pro nákup jedle, je důležité opatřit si ji u renomovaných prodejců, kteří dodržují správné podmínky řezu i uchovávání dřevin. Náhodný prodej stromků u silnice by mohl přinést značné zklamání.Vánoční strom ozdobený venku

Oblíbenou variantou vánočního stromku je v poslední době jedle v květináči. Čerstvý stromeček vás potěší svou nebývalou krásou a na jaře ho můžete vrátit zpět do přírody. Při návratu stromku do zahrady je však potřeba dodržet některé zásady, aby nedošlo k jeho poškození. Nejdůležitější je pravidlo z přírody a zase zpátky hlavně pomalu, které již bylo podrobně popsáno na našem webu v článku „Stromek klasický, umělý nebo v květináči?

V období Adventu vybízí výjimečná stavba jedle i k ozdobení stromu venku přímo na zahradě. Je to nejšetrnější způsob vánoční výzdoby a dokáže potěšit stejně jako stromeček v obývacím pokoji. Vánoční dekorace a osvětlení nabízí mnoho prodejců a sortiment je poměrně bohatý.

Jedle kavkazská svou dokonalou jedinečností přitahuje pozornost již z velké dálky. Je to urostlý, velmi elegantní strom s naprosto zdravým vzhledem jehličnanu, na který se můžete dívat celé hodiny. Ve své přírodní kráse vám jedle poskytne radost a potěšení nejen v průběhu Vánoc, ale po celý rok na zahradě, v parku či volné přírodě.