Zimní zahrada je částečně nebo úplně prosklená přístavba, postavená obvykle na podezdívce, která účelně rozšiřuje a zvětšuje obytný prostor domu. Je užitečná jak v zimě, tak v období jara a podzimu.



Zimní zahrada

Útulný prostor plný světla a slunečních paprsků působí jako klidné a praktické místo, spojující dům se zahradou a okolní přírodou. Je neocenitelná pro chvíle relaxace a pohody, při posezení s rodinou i přáteli bez ohledu na počasí a roční období. Do zimní zahrady přenášíme k přezimování rostliny choulostivé na mráz. Je-li zahrada dostatečně slunná, stává se současně i královstvím teplomilných rostlin z oblastí kolem Středozemního moře. Můžeme zde pěstovat orchideje, oleandr, fíkovníky či kaktusy, záleží jen na naší fantazii a zálibách. Zimní zahrada je neocenitelná také pro pěstitele, neboť brzy na jaře v ní lze předpěstovat některé druhy ovoce a zeleniny, které nás brzy nejen potěší svými květy, ale zajistí i bohatší sklizeň.

Než postavíme zimní zahradu

K tomu, aby zimní zahrada splnila Vaše představy a abyste se zde cítili útulně a komfortně, je potřeba vzít v úvahu některé parametry. Nejdůležitější je správně stanovit hlavní účel nového prostoru, zvážit vybavení interiéru, množství rostlin dle velikosti zahrady, volbu materiálu a v neposlední řadě technické záležitosti typu vytápění, větrání a zastínění.

Zvolte vhodnou polohu – zahrada orientovaná k jihu je příjemná v zimě, během léta však můžete zjistit, že síla slunečních paprsků činí místo neobyvatelné. Severní strana zase působí příjemně v létě, v zimě vám však pocit útulnosti a tepla příliš nepřinese. Nejvýhodněji se tedy jeví zimní zahrada nasměrovaná k západu nebo východu, zajištěná vhodným větracím systémem (např. větrací okna, střešními větrací panely).

Komfort zimní zahrady

U celoročně obývaných zahrad předem myslíme na kvalitní tepelnou izolaci, nechceme-li zde v zimě mrznout nebo příliš odlehčit naší peněžence v podobě protopených nákladů. Vhodně zvoleným materiálem pro výstavbu zimní zahrady můžeme některé výdaje mírně ovlivnit. Dřevěné konstrukce jsou teplejší, ale vyžadují udržovací ochranné nátěry. Hliník nepotřebuje náročnou údržbu, ale zase nepůsobí esteticky tak pěkně. Na trhu jsou dostupné i prakticky bezúdržbové plastikové a polyetylenové konstrukce.

Pamatujeme i na účinný systém stínění. Investovat do kvalitních stínících prvků se rozhodně vyplatí, chceme-li zachovat obyvatelnost zahrady i v průběhu parného léta, kdy ani sebelepší větrání nedokáže snížit interiérovou teplotu na dostatečnou úroveň. 

Právní úprava

V současnosti je možné stavět pro rodinnou rekreaci stavby do 150 m2 celkové zastavěné plochy pouze na ohlášení. Příjemnou novinkou je, že chystaná novela stavebního zákona navíc toto omezení zruší.