i na mošt by měla být kvalitní jablkaJablka jsou nejrozšířenější surovinou pro výrobu moštů (ovocných šťáv). Milovníci jablečných moštů se shodují na tom, že nejchutnější jsou čerstvě vylisované šťávy z kvalitně vyzrálého ovoce. Pro moštování jsou nevhodné plody přezrálé, moučnaté a hniličky. Takové plody se nejen špatně lisují, ale mají i malou výtěžnost. Z 1 kg jablek se obvykle získá 0,5 - 0,7 litru moštu.



Odrůdy jablek nejvhodnější na moštování

Velmi dobré mošty můžeme připravit z vhodné kombinace více odrůd jablek. Na příliš sladkém či příliš kyselém moštu si nepochutná nikdo. Kyselejší jablka dodají moštu specifické aroma a kyselinky, sladké odrůdy zase cukernatost.

Oblibě se těší i odrůdové mošty připravované z tzv. moštárenských odrůd. Odrůdový mošt se připravuje vždy z jedné odrůdy jablka a tak mu zůstává charakteristická chuť dané odrůdy.

atraktivní chuť mají staré odrůdy, např. jadernička moravskáZ nových odrůd jsou pro moštování zajímavé např. Angold, Melodie a Topaz.

Za pozornost stojí staré odrůdy, mezi kterými se na moštování velmi hodí např. tyto: Bismarkovo, Car Alexandr, Croncelské, Čistecké lahůdkové, Gdánský hranáč, Grávštýnské, Charlamowski (Borovinka), Jadernička moravská, Kardinál žíhaný, Kasselská reneta, Landsberská reneta, Malinové holovouské, Panenské české, Parkerovo, Průsvitné letní, Strýmka, Ušlechtilé žluté, Watervlietské mramorované, Wealthy.

Cenné rady získáte v moštárnách. Jejich provoz bývá většinou sezónní, uzpůsobený zrání ovoce v daném roce. Jak byste měli jablka do moštárny připravit a další informace o moštování najdete v článku Vybíráme nejvhodnější moštárnu

Jablka vhodná pro moštování

  • zralá
  • nenahnilá
  • nevykrajovaná
  • s nejmenším průměrem 3 cm