Staré sudy, džbery či vědra nejčastěji slouží k pěstování brambor, jahod nebo bylinek. Vhodně osázené a umístěné nadělají spoustu parády také v okrasné části venkovské zahrady. Jak je patrné z fotografií, v dřevěných nádobách můžete pěstovat jak letničky, tak i trvalky, například hortenzie nebo kapradiny. Samozřejmostí však musí být kvalitní drenáž a odvodnění nádoby. Výhodu mají ti, kterým stačí udělat důkladný průzkum na půdě či ve stodole. Pak už je pouze potřeba úlovky oprášit, případně natřít obruče a dřevo.



hortenzie v dřevěných sudech

velmi pěkně vypadají osázené soudky u roubených chalupSamozřejmě, že se dají koupit i nové sudy. Jejich pořizovací cena se však pohybuje v tisícikorunách. Drahá je nejen ruční práce, ale také vstupní materiál. Výhodou je, že si můžete vybírat mezi různými velikostmi i druhy dřeva. Nejčastěji se vyrábějí dubové nebo akátové sudy, objevit však můžete také dřevěné nádoby z jedlého kaštanu, třešňového či morušového dřeva. Vybírat můžete i materiál obručí – v základním provedení bývají z pozinkové nebo chromátové oceli, více si připlatíte za nerezové nebo poměděné obruče. Prodejci sudů někdy nabízejí i použité sudy. Jsou to takzvané barrique sudy, zvané bariky. Pro zrání vína se obvykle použijí pouze 3x.

dřevěný džber s kapradinouDalší možnost představují dřevěné květináče, které jsou v nabídce bednářských firem. Vnitřní povrch mají vypálený a tak se výrazně prodlužuje jejich trvanlivost. Výhodné jsou také kruhové kovové úchytky, které usnadňují přesun těžkých nádob. V neposlední řadě jsou důležité odtokové otvory ve spodní části nádoby. V nabídce prodejců bytových dekorací a doplňků můžete objevit soudky vhodné pouze do interiéru, případně plastové výrobky, které dřevo pouze imitují.