na ptačích napajedlech bývá živoPtačí napajedla budujeme zejména v místech, kde chybí přirozené vodní zdroje nebo jsou z nějakého důvodu pro ptáky nepřístupné či nebezpečné. Zvýšenou pozornost napajedlům věnujeme v obdobích sucha. Ptáci vám to jistě rádi oplatí likvidací přemnoženého hmyzu.



Jako pítko může posloužit jakákoliv mělká nádoba s vodou (mísa, pekáč, velká miska pod květináč). Lze využít i různá místa s prohlubní – vydlabaný pařez, větší kámen s důlkem. Pítko mohou vyrobit samy děti jako mělkou misku z keramiky.

Pokud je nádoba hlubší než 10 cm, nasypeme do ní štěrk nebo písek. Nezapomeneme vložit větší kámen vyčnívající nad hladinu - ptáci na něj mohou usednout. Nádobu můžeme zapustit do země nebo umístit kamkoliv, kde ptáky přiláká.

Stromy ne moc blízko ptačího napajedla

Ptáci by z napajedel a koupadel měli mít dobrý rozhled na okolí. Jedině tak předejdeme záludným útokům koček či jiných predátorů. Proto by okolí napajedel a koupadel nemělo být bezprostředně zarostlé vyššími rostlinami a keři. Napajedla umisťujeme na vzdálenost 8-10 metrů od stromů a keřů. Ptáci se v nich mohou ukrýt před případným nebezpečím a také je rádi využívají k osušení promáčeného peří po koupeli.

Pro ptáky nebezpečné nádrže na vodu

ptačí napajedlo je zajímavým prvkem záhonuNádrže s kolmými stěnami (např. sudy, vany, bazény) jsou pro ptáky velmi nebezpečné. Zvýšené nebezpečí představují především pro mladé, málo zkušené jedince. Pomoc je velmi snadná. Stačí do vody šikmo ponořit silnější větev, případně na hladinu položit silnější neohoblované prkénko, které se bude chovat jako plovák.

Pro ptáky nejsou vhodné ani hlubší vody s příkrými břehy. Ty zpřístupníme tím, že na hladinu pustíme dřevěný koupací prám. V případě tekoucích vod či rybníků jej zakotvíme 1-2 m od břehu. Prám je možné zhotovit ze slabší kulatiny nebo latí. Ideální je, pokud bude uprostřed bazének, ve kterém se ptáci mohou koupat, a po stranách bidélka na osušení.

Umělá jezírka mohou kromě funkce napajedla sloužit i jako zajímavý dekorativní doplněk skalky či jiné části zahrady. Rozměry by měly být minimálně 50x50 cm a hloubka 10-15 cm. Snadný a bezpečný přístup ptákům umožní pozvolné břehy, popř. i kameny uprostřed. Samozřejmostí by mělo být nejen průběžné doplňování a udržování čistoty.

V mělkých zahradních napajedlech vyměňujeme vodu pokud možno do 12 dní, aby se z larev ve starší vodě nevylíhli komáři. Z hygienických důvodů přidáváme do čisté vody pár kapek octa proti množení choroboplodných zárodků.