Pro návštěvníky Borůvkobraní je připravený borůvkový a řemeslný jarmark, borůvkové a staročeské občerstvení. Koupit si můžete nejen borůvky, ale i spoustu pochutin, které z nich jsou vyrobené: džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo, borůvkové portské víno. Pokud rádi jíte, můžete se zúčastnit v areálu základní školy i soutěže jedlíků o borůvkovo-knedlíkového krále.



Na Borůvkobraní ale nemusíte jen jíst. Můžete načerpat inspiraci pro svou kuchyni, zahradu i dekoraci bytu. Rádi malujete? Pak si určitě nenechte ujít borůvkovou výtvarnou show s názvem "Modrá je dobrá". O léčivých účincích lesních bobulí se přesvědčíte v borůvkové lékárně. Akce bude obohacena i pestrým doprovodným kulturním programem pro děti i dospělé.

borůvkyNavštívit můžete také ukázkovou borůvkovou zahradu, ve které od podzimu 2012 roste 8 odrůd zahradních (kanadských) borůvek: ’Bluecrop’, ’Bluejay’, ’Berkeley’, ’Emblue’, ’Duke’, ’Chandler’, ’Jersey’ a ’Pink Lemonade’. Správně se tato rostlina jmenuje borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum). Zkušený borůvkový zahradník vám poradí s jejich pěstováním a budete mít možnost si sazenice také zakoupit. Zahrada je přístupná veřejnosti od května do konce září.

Webové stránky Borůvkobraní nabízejí borůvkový receptář, ve kterém najdete téměř 50 prověřených receptů na borůvkové dobroty. Nechybí mezi nimi knedlíky, omáčka (známá jako žahour), kaše, lívanečky, kompot, koláč, bábovka, pirohy, dort, závin, mufiny, krém, želé, pohár, pěna, koktejl likér.

Místo konání: Borovany u Českých Budějovic, areál bývalého kláštera
Kontakt: www.boruvkobrani.cz
Termín: 8. - 9. 7. 2017