Jak je patrné na fotografiích, hodit se mohou i listy zelené. Začít je třeba co nejdříve. Jedině tak máme šanci objevit i listy se zajímavými barevnými přechody, které jsou probarvené pouze částečně.

listy zajímavých tvarů i barev



Podzimní listy stromů a keřů hýří pestrou paletou barev: od zlatavé, temně žluté, oranžové, cihlové až po červenou či hnědou. Do suchých vazeb se hodí zvlášť tvarově výraznější listy. Pro tento účel nevadí, když budou lehce pokroucené.

v tónech žluté a hnědé - jinan, liliovník tulipánokvětý, javory, duby, buky

Do vazeb můžeme využívat jak velké listy samostatné (javor babyka, javor mléč, javor klen, javor cukorvý), tak i celé nasušené větvičky. Zvlášť dobře hodí buky a duby, konkrétně:

  • kytice krásenek doplněná podzimními listybuk lesní (Fagus sylvatica), kultivar Cuprea (červené listy)
  • dub bahenní (Quercus palustris) zelené, později i hnědé listy

Pokud nemáte odvahu na tvorbu větších aranžmá, stačí vybrat zajímavou skleničku či jinou vhodnou nádobu a umístit do ní místo kytice svazek výrazných listů, třeba z javoru a nebo listy přidat jako doplněk do kytice s posledními květy.

Naopak pokud je budeme chtít využít ke zhotovení lampiónů či nejrůznějších koláží, pak je musíme vylisovat. Pozornost při sběru listů věnujeme nejen jejich barevnosti, ale také tvarům a velikosti. Velmi atraktivní jak tvarem tak barvami jsou listy javorů, těch japonských zvlášť.

Pozornost upoutají neobvykle tvarované listy, například liliovníku tulipánokvětého (Liriodendron tulipifera) nebo jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba). Mimořádně velké jsou listy šácholanů, konkrétně šácholanu velkolistého (Magnolia macrophylla). V ideálních podmínkách dorůstají délky 50 – 110 cm!