koncem července přestáváme chřest sklízetVýhony, které se objeví v průběhu léta, necháme plně vyvinout. Jedině tak se mohou vytvořit zásobní látky pro další rok. V případě potřeby můžeme tu a tam některý výhon použít jako doplňkovou zeleň do kytic (bohatěji větvené jsou samčí rostliny). V květinářství se však do kytic používají okrasné druhy příbuzných druhů asparágusů, které se pěstují jako pokojové rostliny.



Na jaře chřest na talíř, v létě do kytice

Chřest lékařský (Asparagus officinalis) je dvoudomá rostlina. To znamená, že existují rostliny samčí a samičí. Na samičích se tvoří semena. Pro pěstování chřestu jako zeleniny se dává přednost samčím rostlinám - jsou ranější a výnosnější. Některé kultivary byly vyšlechtěny tak, aby produkovaly pouze samčí rostliny (např. hybrid F1 Gijnlim).

Fotosyntézu zajišťuje především stonek, respektive jeho části, které připomínají listy (tzv. fylokladia). Pravé listy jsou velmi redukované, šupinovité, cca 3-4 mm dlouhé. Chřest kvete drobnými kvítky v červnu až červenci.

Co s natí chřestu na podzim?

S příchodem podzimu nať chřestu žloutne a později hnědne. Tím v daném roce končí rostlina vegetaci. Nejvhodnější čas pro odstranění nati je po prvních mrazech. Někdo odřezává nať až u země, pěstitelé chřestu z moravských Ivančic radí zastřihnout výhonky 30 cm nad zemí v průběhu října a na jaře už jen zaschlé zbytky vykroutit a spálit.

Důsledná likvidace natě likviduje zimní spory chřestové rzi. Holé stonky bývají napadány vrtulí chřestovou, která přezimuje ve stadiu kukly hluboko ve stoncích. Pokud při seřezávání stonků objevíme soudkovité kukly, zničíme je.

plody chřestu jsou krásné, ale jedovaté na podzim začne nať chřestu žloutnout

Chřest patří k vytrvalým a dlouhověkým zeleninám. Přezimuje v podzemních hlízovitých kořenech a s vymrzáním nemá v našich podmínkách problém. Mrazuvzdorný je do -35°C (zóna 4).

Od srpna působí samičí rostliny velmi dekorativně díky plodům. Jsou jimi červené lesklé bobule o průměru 6-10 mm, které obsahují 2 – 4 semena. Pamatujte, že bobule chřestu nejsou určeny k jídlu. Naopak, patří mezi jedovaté plody.