Clematis na bílém plotěRod Clematis z čeledi pryskyřníkovitých si vysloužil krásné české označení plamének. Zajímavé názvy si pro něj našly i jiné národy. Třeba Angličané mu přezdívají podle dekorativních semen s ochmýřenými přívěsky old man's beard (vousy starého muže).



Vhodné stanoviště pro plamének

Plamének prospívá v každé dobré zahradní půdě. Kořeny obvykle vyžadují vlhký, chladný podklad, zatímco byliny můžete převzít plnou slunce. Právě podle zvoleného stanoviště můžete hledat vhodný kultivar.

Zvlášť zajímavě plaménky vypadají, pokud ozdobí pergoly, sloupy, besídky či ploty. Ať už budou ze dřeva v přírodní podobě nebo barevně lakovaného. S úspěchem s nimi zakryjete i nevzhledné zdi či nevábná zákoutí. Právě svými květy odvedou pozornost návštěvníků. Paleta květů se nejčastěji pohybuje v barvách karmínové, fialové, smetanové, ale i růžové, či bílé.

Clematis prorůstá dřevěným plotem

Alternativní zdobení plaménkem

Pozadím pro výrazné květy nemusí být vždycky pouze pevný podklad. Velmi zajímavě vypadají plaménky propletené v pnoucích růžích nebo v keřích s pestře zbarvenými drobnými listy.

plamének propletený keřem s panašovanými listy