Výběr a příprava stanoviště pro tulipány

  • tulipány mají rády slunceNejlépe se tulipánům daří na slunném stanovišti, pokvetou i v polostínu.
  • Na stejné místo je vysazujeme nejdříve po čtyřech letech. Tím předejdeme přenosu chorob, jejichž původci zůstávají v půdě.
  • Tulipány můžeme vysadit po rané zelenině, vikvovitých pícninách či luskovinoobilních směskách. Příliš vhodná není výsadba po raných bramborách. V takovém případě hrozí nebezpečí rozšíření virových chorob.
  • Záhony připravíme 14 dní před výsadbou (pokud nestíháme, stačí i týden). Důkladně je zryjeme do hloubky 20 – 30 cm, odstraníme plevel a kamení, povrch uhrabeme. Tak zajistíme, že bude půda pod rostlinami dostatečně vzdušná a propustná a zároveň i dostatečně slehlá.
  • Tulipány se spokojí s běžnou zahradní zeminou. Nejhůře snášejí půdy jílovité (přemokřené) a příliš písčité (vysychavé). V takových podmínkách hůře prospívají a špatně kvetou. Stojící voda škodí kořenům, které pak snadno odumírají. V písčitých půdách by v případě holomrazů snadno vymrzaly. Ideální je propustná, výživná hlinitopísčitá půda, která bude neutrální až mírně kyselá (pH 6 – 7).
  • Pokud nemáme vhodnou půdu, připravíme před výsadbou výživnou kompostovou zeminu ve směsi s pískem v poměru 5:2.
  • Tulipány můžeme vysazovat na samostatné záhony a nebo pod trvalky s velkými listy (např. pivoňky, bohyšky). Ty svými listy zakryjí nevzhledné zažloutlé tulipánové listy.

Cibule tulipánů vhodné k výsadbě

  • cibule tulipánů různých barev a velikostíSadbový materiál musí být zcela zdravý. To znamená, že by neměl být poškozený houbovými chorobami ani mechanicky narušený. Různé skupiny tulipánů mají různě velké cibule. Pokud máme možnost cibule vybírat, pak dáme přednost těm největším.
  • Na přelomu srpna a září začínají cibule tulipánů zasílat prodejci květin v e-shopech. Kromě prodejců s širokým sortimentem květin existují i specialisté, kteří nabízejí především cibuloviny. Pochopitelně, že jejich nabídka je mnohem širší.
  • Pokud se chceme vyhnout platbě poštovného a nákupům někdy až příliš velkého množství cibulí, pak je vhodné se počátkem září poohlédnout ve specializovaných zahradních centrech, zahrádkářských prodejnách či hobby marketech. Balení v e-shopech někdy obsahuje 5, 10 či 25 cibulí, v prodeji jsou i maxi kolekce o 100 nebo 500 kusech. Jinde je možné objednat kusy podle potřeby (1, 3, 5 či 10 kusů). Při objednávce více kusů je možné na jedné cibuli tulipánu ušetřit.
  • V současné době existuje více než 3 000 pěstovaných odrůd tulipánů. Každoročně jsou registrované nové odrůdy. Pro základní orientaci v tomhle přepestrém tulipánovém světě jsme pro vás připravili rozdělení tulipánů do základních skupin a jejich charakteristiky: Jak nakoupit ty nejlepší tulipány?
tulipány vysazujeme od konce září a během října

Kdy vysazovat tulipány?

Tulipány vysazujeme od poloviny září, pokračovat můžete ještě v říjnu, případně i počátkem listopadu. Termín výsadby volíme s ohledem na klimatické podmínky dané oblasti a aktuální průběh počasí. Tulipány koření poměrně rychle a tak se do začátku zimy spolehlivě ujmou.