tvarovaný buxus v nádoběSprávný český název tohoto keře zní poněkud krkolomně: zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens L.). Lidově se mu říká také krušpán, bukšpán či pušpan. Jako okrasná dřevina se pěstuje od starověku. V Římě se upravovaly zimostrázy do nejrůznějších geometrických tvarů již před 2 tisíci roky. Zvýšené obliby se dočkal v době baroka a rokoka, kdy se jeho tvarování stalo přímo módní záležitostí.



Jak na střih buxusu

Buxus zastřihováním krásně houstne a vytváří velmi kompaktní keř. Proto je možné jej s úspěchem tvarovat do volnějších spirál, kompaktních spirál, tvaru pyramid, koulí, koulí na kmínku, kostek, kvádrů, vajíčka, polokoule, sloupu a dalších tvarů například připomínajících zvířata anebo bonsaje. Takto tvarované keře se nazývají topiary
  • Zvolte správnou odrůdu - pro vytvoření malých kulovitých tvarů se hodí kultivary ’Suffruticosa’ nebo ’Green Gem’. Pro vyšší tvary jsou vhodnější vyšší odrůdy.
  • Nestříhejte za slunečného počasí – zbytečně by mohlo dojít ke spálení listů.
  • Tvarujte pravidelně - potřebného zahuštění docílíte pravidelným sestříháváním rostliny v měsíčních intervalech. Každé zastřižení nutí buxus vyhánět nové a nové výhony. Díky častému zastřihování keř postupně dorůstá a houstne. Nejvhodnějším obdobím pro stříhání buxusu je období hlavního růstu, tedy duben až září. Pokud jednou buxus zastřihnete do určitého tvaru, pak byste v jeho udržování měli vytrvat.
  • Začněte shora a od středu - při sestřihu postupujte od shora dolů a od středu do stran.
  • Používejte vhodné nářadí - motorové nůžky se na tvarování příliš nehodí (snadno s nimi ustřihnete víc, než jste zamýšleli), vhodnější jsou mechanické, ale hodně ostré.
  • Pořiďte si speciální nůžky - v zahraničí (např. v Anglii) je možné sehnat speciální ocelové nůžky určené přímo pro střih buxusů. Jsou to vlastně nůžky určené původně ke stříhání ovcí (podle tvaru rukojeti se jim říká též srdcovky). Jsou konstruované tak, aby se samy odpružily zpět do otevřené pozice. Stříhá se s nimi pouze jednou rukou. Proto jejich používání každému nemusí vyhovovat.
  • Buďte trpěliví - stříhejte po menších částech a postupně po celé ploše. Nečekejte, že ideální tvar získáte po prvním ostříhání.
  • Na složitější tvary použijte šablonu - drátěnou šablonu zastrčíte do země přes mladý, ještě nízký keřík. Přesahující větvičky pak sestřihnete několik centimetrů nad šablonou tak, aby ji vytvarovaný keřík postupně skryl.

různé tvary vytvořené sestřihem buxusu