kadeřávek může být i fialovýJe kadeřavá kapusta košťálovina nebo listová zelenina?

Ačkoli svým původem patří kadeřávek mezi košťáloviny, můžete na něj často narazit mezi listovou zeleninou. Co je tedy správně? Pokud budeme chtít vědět, jakým způsobem kadeřávek pěstovat, pak s ním musíme zacházet jako s košťálovinou. Kadeřávek patří k poměrně rozmanité skupině zelenin, které vznikly šlechtěním z brukve zelné (Brassica oleracea). Pěstujeme jej ve II. trati, tedy nikdy ne na záhonech čerstvě vyhnojených hnojem.



Dodržet bychom také měli střídání plodin a nepěstovat kadeřávek po žádné příbuzné brukvovité rostlině. Tedy nejen po hlávkovém zelí, hlávkové nebo růžičkové kapustě, kedlubnech, květáku či brokolici, ale ani po řepce nebo hořčici, které používají zahrádkáři jako zelené hnojení. A proč bývá kadeřávek někdy řazen mezi listovou zeleninu? To proto, že netvoří hlávky, ale zkadeřené listy pokrývají celý košťál.

Kadeřávek napříč staletími

Zatímco růžičková kapusta patří k nejmladším košťálovým zeleninám (varieta gemmifera byla vyšlechtěna v Belgii až v 18. století), kadeřávek byl známý už v antice. Doklady o jeho pěstování pocházejí již ze 3. století před naším letopočtem. Nejstarší zmínky o pěstování kadeřavé kapusty v Německu jsou v herbářích ze 16. a 17. století. Vyobrazení kadeřávku (Krauser Köl) se objevilo mezi dřevoryty rostlin v knize De Historia Stirpium Commentarii Insignes, kterou sepsal proslulý německý lékař a botanik Leonhart Fuchs (1501 - 1566).

Kadeřávek nechybí ani ve slavné Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Najdete jej hned v úvodu kapitolky Zelené věci pod názvem Kadeřník (Braunkohl). Kadeřník doporučuje paní Magdalena servírovat s dobře propečenou klobásou nebo uzeným jazykem. Pro zlepšení chuti dušeného kadeřníku přidává pražené kaštany nebo mandle.

Colcannon, tradiční irský pokrm z kadeřávku

Colcannon - tradiční irská haloweenská pochoutkaKadeřávek se těší velké oblibě zejména v Anglii, Dánsku a Německu, kde je jeho pěstování na polích velmi rozšířené. Tradiční irská píseň Colcannon (někdy též The Skillet Pot) zachycuje jeden z nejoblíbenějších receptů s kadeřávkem.

Pokud byste zmíněnou irskou a skotskou specialitu chtěli ochutnat, potřebujete k její přípravě stejné množství bramborové kaše jako kadeřávku a cibulovou nať na ozdobu. Zjednodušeně řečeno, colcannon jsou vlastně šťouchané brambory s kadeřávkem (nebo kapustou), často doplněné zakysanou smetanou či máslem.

Colcannon se v Irsku podává jako tradiční pokrm na svátek Halloween. K oblíbené halloweenské zábavě patří hledání mince či jiných drobností schovaných v tomto pokrmu. Traduje se, že nálezce mince bude mít v nadcházejícím roce štěstí. Pokud se do pokrmu schová náprstek, pověra praví, že pokud jej najde svobodná dívka, zůstane starou pannou.