Pro daný záměr budeme potřebovat větší množství modřenců. Právě ty velmi dobře vyniknou ve větších skupinách. Nejvhodnější je modřenec arménský (Muscari armeniacum), kterému se v našich zahrádkách daří mimořádně dobře. Rozmnožuje se nejen dceřinnými cibulkami, ale také semeny.



Dělení trsů - snadné množení modřenců

Ideální čas na dělení trsů modřenců je červen nebo červenec. Vzhledem k rychlosti jejich rozrůstání je vhodné trsy rozdělit přibližně každé tři roky. Jen tak zabráníme jejich přílišnému zahuštění. Cibulky od sebe opatrně oddělíme a sázíme do hloubky 10-15 cm. Listy, i když už nejsou příliš krásné, neodstřiháváme. Podobně jako u ostatních okrasných cibulovin je důležité počkat, až se samy zatáhnou do cibule. Jen tak se rostlině vrátí zpátky část živin.

Tvar a velikost modřencové řeky záleží na našich prostorových možnostech a fantazii. Než je budeme moci počátkem podzimu na „březích“ doplnit vyššími cibulovinami (narcisy, tulipány), můžeme do připraveného prostoru vysázet výrazné letničky.

Keukenhof – zahrada Evropy nejen díky modřenci

Uvažujete, že byste rádi viděli kvetoucí cibuloviny na vlastní oči? Brány Keukenhofu plného jarní květinové krásy se každoročně otevírají od března do května. Park Keukenhof (www.keukenhof.nl) leží poblíž nizozemského městečka Lisse. Každoročně se zdejší zámecká zahrada v jarních měsících promění v mocný turistický magnet. Ročně jeho kouzlu podlehne téměř milion návštěvníků nejen z Evropy, ale stále častěji také z Asie. Zahradníci v Kaukenhofu podle plánů zahradních architektů vysadí na podzim 6 – 7 milionů cibulovitých květin. Nejčastěji krokusy, narcisy, tulipány, hyacinty a lilie.