Původ rudbekie

Rudbekie sice pocházejí z prérií severní Ameriky, ale v našich zahradách či jejich blízkém okolí rostou tak dlouho, že je často ani jako vetřelce nevnímáme. Navíc jejich žluté či oranžovohnědé květy s výrazným tmavým středem bývají nepřehlédnutelnou ozdobou venkovských zahrad na konci léta.



Nejstarší zprávy o zplanění rudbekií u nás pocházejí z roku 1887 a to konkrétně z Pardubic: "na trávnících Chrudimky v městském parku Pardubickém rostla r. 1887 zplaněle..." Zplanění těchto rostlin potvrzuje i autor slovníkového hesla v Ottově slovníku naučném: "Objevuje se v Čechách ve vrboví potoků zdivočelá..."

rudbekie různých barev a velikostí

Druhy rudbekie neboli třapatek

K asi  nejčastěji pěstovaným rudbekiím u nás patří třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta). Velmi často se vysazuje jako letnička, ale pěstovat ji můžeme i jako krátkověkou trvalku. Pokud po odkvětu neostříháme všechny květy, velmi spolehlivě se nám bude semenit.

Méně je známo, jak pestrou paletu barev a tvarů tahle květina nabízí. Ke klasice venkovských zahrad patří nejrůznější kombinace žlutooranžové a hnědé s tmavým, výrazně vystouplým, středem.

Velmi atraktivní je směs nazvaná Cherokee Sunset, v českém překladu čerokézský západ slunce. Tvoří ji pestrá směs zlatožlutých, oranžových, bronzových a mahagonově hnědých plných květů.

Rudbeckia hirta třapatka srstnatá Cherry Brandy

Z klasicky známých kultivarů v odstínech žluté, oranžové a hnědé zcela vybočuje Cherry Brandy s vínově červenými květy. Zajímavě vypadají také kultivary se žlutozelenými středy. V nabídce prodejců semen nechybí ani rudbekie vhodné pro pěstování v nádobách. Zvlášť ideální jsou pro tento účel kompaktní rostliny ze série Toto, konkrétně Lemon s květy v citrónové barvě, Gold – zlatožluté květy či Rustic v bronzovém zbarvení.

Rudbekie jsou ve větší ploše krásné samy o sobě. Iluzi divoké přírody jim dodá nejen namixování kultivarů různých výšek a barev květů, ale také třeba společnost okrasných travin. Velmi pěkně se vyjímají například vedle dochanu psárkovitého (Pennisetum alopecuroides), známého pro své štětkovité klasy s péřovitými osinami jako vousatec.

Léto babí versus indiánské. Zatímco v našich zeměpisných šířkách nazýváme prosluněné dny pozdního léta babím létem, na severoamerickém kontinentu mluví o létu indiánském. Babí léto obvykle končí na přelomu září a října; indiánské léto může na severní polokouli trvat od konce září do poloviny listopadu.

rudbekie jsou i plnokvěté