šrucha zelná zvaná portulákVe starověku se léčebné vlastnosti šruchy zelné považovaly za tak spolehlivé, že Plinius starší doporučoval nosit rostlinu jako amulet, který nás ochrání před zlými mocnostmi. Šrucha je bohatá na vitamín C, a tak se v minulosti používala k léčbě kurdějí.



Není šrucha jako šrucha

Zatímco šrucha velkokvětá (Portulaca grandiflora) bývá příjemnou ozdobou prosluněných koutů našich zahrádek, její příbuzná, šrucha zelná (Portulaca oleracea), zvaná též portulák či kuří noha, k oblíbencům zahrádkářů většinou nepatří. Zvlášť, pokud se nejedná o vyšlechtěný kultivar.

Šrucha zelná dobře prospívá v písčitých půdách bohatých na živiny. Má ráda slunečná stanoviště, ve stínu se jí nedaří. Na rozdíl od šruchy velkokvěté kvete pouze krátce, a to drobnými žlutými kvítky. Ale za své reprodukční schopnosti se opravdu nemusí stydět: jediná rostlina dokáže vyprodukovat tisíce semen, navíc s velmi dobrou klíčivostí. Zrádné je i to, že klíčivost semen je velmi vysoká řadu let. Není tedy divu, že komu se jednou začne v zahrádce šrucha zelná semenit, nevěřícně zírá na její množení i na rychlost jejího růstu. Největší problémy působí na zeleninových záhonech v teplejších oblastech. Ale nepěkně dokáže zaneřádit i trávník.

Šrucha hromadně klíčí až následujícím rokem po promrznutí v půdě, později na jaře při vyšších teplotách půdy z povrchových vrstev. Patří mezi pozdně jarní dvouděložné plevele. Její likvidace je velmi obtížná. Důležité je nenechat dozrát semena. Dalším možným opatřením proti jejímu šíření je neponechávat po sklizni zeleniny prázdné záhony. Ideální obranou je důsledné střídání plodin, případně výsev zeleného hnojení.

šrucha zelná jako zeleninaŠrucha do salátů, polévek i k masu

Zatímco divoce rostoucí šruchu zelnou se snažíme co nejrychleji ze zahrádek vystrnadit, v některých zemích se její kultivary s oblibou pěstují jako zelenina. Jako listová zelenina se šrucha používala opravdu velmi dávno - archeologicky je doložena z první poloviny 1. tisíciletí.

V současnosti se v Nizozemsku pěstuje podobně jako řeřicha. V Turecku šruchu zelnou nazývají semizotu a přidávají ji hlavně do salátů. Také v Německu získává na oblibě. Syrové lístky se přidávají do zeleninových salátů, používá se také jako koření do polévek nebo k masu. Pokud byste tedy chtěli šruchu zelnou ochutnat, zkuste například kultivar Green Purslane.