suchá zídka ze starých cihel, stará konevSuchá zídka vybudovaná ze starých pálených cihel vám pomůže zatraktivnit předěl mezi užitkovou a okrasnou zahradou. Nemusí být příliš vysoká, bohatě stačí 80 cm. Jen je potřeba cihly pokládat tak, aby dobře vázaly. Ve dvou sousedních vrstvách nikdy nesmí probíhat styčné spáry nad sebou. Zídka nemusí mít nutně zcela rovný půdorys. Naopak, drobné zvlnění dodá zákoutí příjemnou atmosféru.



Pokud spáry mezi cihlami prosypete dobrou zahradní zeminou, můžete přímo při výsadbě zídku osadit skalničkami, které v dalším roce vytvoří nízké polštářovité koberce. Tyto druhy bývají spíše teplomilné a suchomilné a kromě počáteční péče už žádnou další údržbu nepotřebují. Některé z nich rostou i v naší přírodě (např. tařice skalní), jiné známe spíše z cest do Středozemí (mavuň červená). Velmi vhodné jsou pro podobné použití také netřesky.

Zídka může být také součástí vyvýšeného záhonu s bylinkami. Takový záhon bude mít nejen dostatek slunečních paprsků, ale ještě se nebudete muset při průběžné sklizni tolik ohýbat jako v případě záhonu klasického.

Zároveň si u zídky můžete upravit vhodný prostor pro přesazování nádobových rostlin. Stačí pár nápadů a zahradnická dílna pod širým nebem je tu. Pokud své zázemí tu a tam přizdobíte rostlinami vysazenými do starších hliněných květináčů, ať už to je drobná zelenina, jahodník nebo bylinky, bude vše působit velmi promyšleným dojmem. Hromádka hlíny, která zbude po posledním přesazování pak nebude vypadat jako nepořádek, ale jako součást dokonalého aranžmá.

šikovný kout pro přesazování hrnkových rostlin

A máte-li někde v kůlně či na půdě staré konve či jiné zahradnické nářadí, bude iluze dávných časů naprosto dokonalá. A když přidáte pěkně nalakovanou starou židli, možná si tenhle kout oblíbíte nejen jako pracovní.