Pro inspiraci jsme vám připravili malou přehlídku rostlin se stříbřitými či šedivými listy. Možná mezi nimi najdete své oblíbence a nebo objevíte něco, co by mohlo vaši zahradu přizdobit. Všechny zmíněné rostliny milují plné slunce a dobře propustnou půdu. Využít je můžete k výsadbě na větší plochu. V této podobě působí zklidňujícím dojmem a dávají vyniknout barvám kvetoucích rostlin v sousedství. Mnoho parády však nadělají i jako solitéry, zvlášť starček a drátovec, u kterých pak vynikne neobvyklá struktura listů.



Kohoutek věncový

Kohoutek věncový (Lychnis coronaria) patří v našich zahradách k často pěstovaným trvalkám, ale málokdo ji dovede správně pojmenovat. Prostě jsou to "ty stříbrné listy se sytě růžovými květy". Díky barvě květů si vysloužil lidové označení alpský koukol. Kohoutek věncový je příjemným zpestřením trvalkových i smíšených záhonů už jen díky své barvě listů, ale samozřejmě, že v době květu dokáže strhnout pozornost na sebe. kohoutek věncový upoutá také svými květy

Starček přímořský

starček přímořský Starček přímořský (Senecio bicolor)

Tento starček se v našich podmínkách pěstuje nejčastěji jako letnička. Svými rozeklanými listy je atraktivní sám o sobě. Díky nízkému vzrůstu je velmi vhodný pro lemování květinových záhonů. Poslouží také jako elegantní doplněk pestře kvetoucích rostlin v nádobách. Zvlášť pěkně vynikne nejen vedle šalvějí, voskovek, macešek, chryzantém či muškátů, ale sluší mu to také vedle cínií či afrikánů. Více informací o této rostlině najdete v článku Starček přímořský - krasavec s šedivými listy.

Perovskia atriplicifolia

Perovskie lebedolistá (Perovskia atriplicifolia)

Perovskii se přezdívá ruská šalvěj či ruská levandule. Svou výškou 30 – 80 cm patří mezi středně vysoké trvalky. Pozornost diváků i hmyzu dokáže přitáhnout v době, kdy už mnoho rostlin v zahradě odkvetlo. Je tedy skvělou rostlinou pro pozdně letní období. Atraktivní je nejen pro své šedozelené listy, ale i pro nepřehlédnutelné modrofialové květenství. Rozkvétá postupně a tak si její krásu můžeme užívat hlavně v červenci a srpnu. Více informací o této rostlině najdete v článku Nechybí vám perovskie?

perovskie lebedolistá

Čistec vlnatý

čistec vlnatý známý též jako jehněčí ušiČistec vlnatý (Stachys byzantina)

Kdyby se soutěžilo o zahradní rostlinu s nejměkčími listy, pak bude jedním z hlavních favoritů na vítězství čistec vlnatý. O hebkosti jeho listů leccos napovídá jeho české jméno. Listy této nenáročné trvalky jsou obalené měkkými chloupky a na dotek jsou opravdu velmi hebké. A tak není divu, že si vysloužil řadu trefných přezdívek i v dalších jazycích – oslí uši, jehněčí uši (Lamb's Ear), jehněčí jazyk (Lamb's tongue), zaječí uši (zajačie ušká).

Čistec můžeme úspěšně pěstovat na horkých, suchých místech, včetně svažitého terénu. Čistec vlnatý patří mezi nejpěstovanější druhy čistců a rádi mu odpustíme poněkud nevýrazné květy. Spolehlivě poslouží jako barevný doplněk suchých trvalkových partií. Využít jej můžeme také jako elegantní půdní pokryv, neboť se poměrně rychle rozrůstá do plochy. Zvlášť velké oblibě se těší tato rostlina u dětí, které milují hebkost jejích listů.

Drátovec

drátovec zvaný též krásnohlávekDrátovec (Leucophyta brownii)

Rostliny známé jako drátovec pocházejí z daleké Austrálie. V našich podmínkách se obvykle pěstuje jako letnička či balkonovka Leucophyta brownii s tím, že ven se vysazuje až když už nehrozí přízemní mrazíky (obvykle po 20. květnu). Drátovec je možné uchovat i pro další rok. Pro zimování je nejvhodnější světlá místnost s teplotami 10 - 15°C a minimální zálivka.

V Austrálii krásnohlávek dorůstá až metrové výšky i šířky. V našich podmínkách se mu tolik nedaří, obvykle nepřesáhne 30 cm. V létě nakvétá drobnými kulovitými vlnatými hlavičkami bledožlutých kvítků. Drátovec se s oblibou používá k podzimní výzdobě truhlíků, závěsných košů, záhonů i do skalek a lemů záhonů. Zvlášť zajímavě vypadá v kombinaci s okrasným zelím; libavkou (keřík ozdobený na podzim kulatými červenými plody); vřesy a vřesovci; břečťanem či dlužichami. Velmi mu to sluší i v sousedství rostlin s výraznými květy (macešky, chryzantémy). Více informací o této rostlině najdete v článku Drátovec - tajemná rostlina od protinožců.