třešňová myrta, foto Petr HerynekSoučástí výstavy je řada rostlin se zajímavým příběhem. K takovým patří třeba myrta obecná (Myrtus communis), která byla namnožena z myrty ze svatební kytice Marie Terezie. Lochár africký (Myrsine africana) zas připomíná arcivévodu Ferdinanda d´Este, který tuto rostlinu údajně dovezl z Itálie. Odnož locháru získal autor výstavy od zahradníka ze zámeckého skleníku na Konopišti před dlouhými 44 lety. Obdiv návštěvníků si jistě zaslouží i exponát květní formy fíkusu šplhavého (Ficus pumila), který pochází z více než stoleté rostliny. K méně známým rostlinám patří také líčidlo dvoudomé (Phytolacca dioica), rostlina planě rostoucí na poušti. Její plody obsahují fialovou šťávu, kterou využívaly domorodé indiánky k líčení i barvení látek.



Na výstavě Květiny našich prababiček se dozvíte mnohé o dobovém zahradničení. Třeba o zahradnické zbrojnici, kruhulích, odprutcích, řezancích, květinách, které přikázal pěstovat Karel IV.. Seznámíte se s některými starými recepty na ochranu rostlin a dávno zapomenutými názvy květin: dýňule, ježule, chylan, kuřimor, venušin vlas, vousy svatého Ivana. Uvidíte také poslední dochované kravincové květináče, které se vyráběly v Plzni – Kožlanech, nebo polozapomenuté kytice z bramborových květů, jež byly ve své době velmi populární.

Výstava připomíná také roli květin v životech lidí na přelomu 19. a 20. století. "Mnohé z rostlin sloužily nebo dodnes slouží v domácím léčitelství, jiné se využívaly jako zelenina. Některé květiny byly a jsou symbolem štěstí, pevnosti manželství, Velikonoc, Vánoc anebo ochrany stavení," říká Petr Herynek, iniciátor akce, jemuž patří mnohé z exponátů výstavy.

Víkendový program výstavy Květiny našich prababiček

klobouk zdobený květy hortenzieBotanická zahrada hl. města Prahy chystá po dobu výstavy víkendový prodej pěstebních přebytků. Chybět nebude ani občerstvení v podobě dobových pokrmů.

  • provázení výstavou: po čtyři srpnové soboty máte možnost zúčastnit se komentované prohlídky výstavou. Návštěvníky provede její autor Petr Herynek. Budete tak mít možnost opravdu zevrubného seznámení s exponáty a taji zahradnického řemesla minulých dob. Provázení se uskuteční v sobotu 2., 9., 16. a 23. srpna vždy od 15. hodin.

Těšit se můžete i na další ukázky, které navodí atmosféru dob dávno minulých:

  • sobota 9. 8., 11 – 16 hodin, Olga Dneboská, Klub lidové tvorby - výroba květin z krepového papíru.
  • sobota 16. 8., 11 – 15 hodin, Iveta Dandová, nositelka tradic lidových řemesel - výroba klobouků na starodávných formách, výroba obalů na květináče, oplétaní demižonů a lahví.
  • sobota 23. 8., 11 – 16 hodin, Olga Dneboská, Klub lidové tvorby -  výroba květin z krepového papíru a dekoračních předmětů z lýka.
  • sobota 30. 8., Petra Koubínová, Zakázkový květinový atelier Modrokvět - aranžování suchých květin (Biedermaier), věnečky, košíčky.

Místo konání: Botanická zahrada Praha – Troja, areál Sever

Kontakt: www.botanicka.cz

Termín: 1. - 31. 8. 2014, 10 – 19 hodin