divizna velkokvětá



V zahradě Centra léčivých bylin jsou zastoupeny rostliny léčivé, tonizující, toxické, kořeninové, aromatické i dietetické. U rostlin je vyznačen jejich český a latinský název, čeleď a sbíraná část rostliny, vybrané méně známé druhy jsou doplněny informačními texty. Najdete zde typické domácí druhy (jitrocel, měsíček, divizna, pelyněk, máta, meduňka, třezalka), rostliny vzácné a ohrožené, i řadu léčivek z celého světa.

Odborníci zvlášť vysoce cení zdejší sbírku rostlin z čeledi mákovitých (Papaveraceae), která zahrnuje okolo 70 taxonů. K dalším pěstitelským úspěchům zdejších pracovníků patří nová odrůda medvědice lékařské i rostliny vyžadující mimořádnou pěstitelskou péči – hořec žlutý, vachta, řepík, aloe, prha horská, máta peprná a zeměžluč.

zatímco konvalinky jsou jedovaté, česnek medvědí se používá hojně v kuchyniDoprovodná panelová výstava Botanické zahrady, jak je neznáte je ke shlédnutí v budově Centra. Veřejnosti představí činnosti našich předních botanických zahrad v jejich méně známých souvislostech - přínos pro ochranu genofondu, expediční a výzkumné práce, i povinnosti vůči ochraně přírody.

Po dobu výstavy bude možné zakoupit výrobky z léčivých rostlin a sazenice

Centrum léčivých rostlin je speciální botanickou zahradou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně se zaměřením nekomerční pěstování léčivých rostlin pro výzkum, výuku a vzdělávání.

Zahrada vznikla v centru Brna v polovině 20. století na ploše 0,9 ha na jihovýchodním úbočí Kraví hory. Ze zahrady je zajímavý výhled na hrad Špilberk. Nejvhodnějším obdobím pro poznávací návštěvu je květen až září, které představuje vrchol vegetační periody většiny zde pěstovaných rostlin. 

Místo konání: Centrum léčivých rostlin LF MU, Brno Kraví hora, Údolní 74

Kontakt: www.med.muni.cz/medplant

Termín: 16. 6. – 3. 7. 2016, otevřeno denně 9 – 18 hodin