květy měsíčnice jsou velmi výraznéRostlinou, pro kterou se v anglicky mluvících zemích vžilo v 16. století označení honesty (poctivost), je i u nás dobře známá a oblíbená měsíčnice. Označení honesty získala nejspíš pro své průhledné přepážky uvnitř plodů. Měsíčnice je přímo čítankovým příkladem rostliny, která si nejvíce názvů vysloužila díky svým plodům a semenům. Její oválné šešule pod nehezkými šedivými pouzdry skrývají průhlednou blanitou přehrádku připomínající měsíční úplněk. Odtud tedy české lidové názvy měsíčnice, měsíčenka, měsíčinka či lunárie (odvozené od latinského Lunaria).



Další pojmenování se inspirují oválnými semeny – penízky, Jidášův peníz, Jidášovy penízky. V jihovýchodní Asii ji nazývají money plant (peněžní rostlina) a ve Spojených státech je neznámnější jako silver dollars (stříbrné dolary). Někdy bývá označována i jako Chinese money či Chinese coins (čínské peníze či mince). Francouzi jí přezdívají monnaie du Pape (papežovy peníze). Na Jidášovy peníze odkazuje dánské označení judaspenge (podobně v Nizozemí judaspenning).

Recept na mohutné měsíčnice

Měsíčnice patří k rostlinám, které nás potěší, podobně jako černuchy, nejen v době květu, ale také svými suchými plody. V zahradách se nejčastěji pěstuje měsíčnice roční (Lunaria annua). Na jaře rozkvétá tmavě purpurovými květy, které spolehlivě upoutají nejen pozornost diváků, ale také hmyzu, zvlášť motýlů. Pokud na ní zahlédnete běláska se sytě oranžovým okrajem na křídlech, pak si můžete být jisti, že je to samec běláska řeřichového.

samec běláska řeřichového saje nektar na měsíčnici, Wikipedia.com, Derek HarperMěsíčnici si oblíbili aranžéři. Její suchý pukavý plod – šešulka – rozděluje blanitá přehrádka na dvě pouzdra. Po opatrném sloupnutí těchto pouzder (stačí je lehce promnout mezi prsty a jedno po druhém se uvolní) získáme stříbřité šupinky. Díky svému stříbřitému vzhledu a průhlednosti působí v suchých vazbách velmi elegantně. Pro použití plodů v suchých kyticích stříháme lodyhy v srpnu. V té době už sešulky ztratí zelenou barvu a zešednou. Záleží jen na našem záměru, šešule je možné sklízet a sušit také v zelené zralosti.

Měsíčnice roční je letnička. Pokud však chcete získat co nejmohutnější rostliny, počkejte s výsevem až na období od června do podzimu. Jakmile se měsíčnici ve vaší zahradě zalíbí, už si o její další osud nemusíte dělat velkou starost. Pokud ponecháte pár rostlin k vysemenění, bude se dál úspěšně množit samovýsevem.

Měsíčnice dobře roste i v polostínu. Chcete-li získat co nejmohutnější exempláře, pak jí dopřejte dostatek slunce. Bohatě se vám odmění nejen hrozny květů, které je možné použít také k řezu do vázy, ale i množstvím elegantních stříbřitých šupinek.