Květy magnólie se zrcadlí ve vodní hladině.Pochopitelně, vodní rostliny mají k vodě nejblíže. Nejvíce asi ty, jejichž listy plavou na vodní hladině – lekníny (Nymphaea). Jejich mohutné květy rozzáří i sebemenší vodní plochu, ať už zvolíte rostliny s bílými, růžovými, červenými nebo žlutými květy. Žlutými květy zvýrazní břehy jezírek od května do června kosatec žlutý (Iris pseudacorus). Jeho kořeny a stonky potřebují pro život vodu, ale listy a květy vyrůstají nad hladinou.



Zrcadlit se ale mohou i větve stromů a keřů. Na jaře nad vodní hladinou zvlášť působivě vypadají výrazné květy šácholanu (Magnolia). Efekt přinesou i jiné okrasné stromy a keře – například sakury, azalky či rododendrony. Na podzim, když je krása většiny květů ta tam, může zahradu prostorově umocnit vhodné umístění stromů či keřů s barevnými listy, nejlépe ve žlutých a červených barvách. Zvlášť atraktivní zbarvení mají například javory.

Kouzlo zrcadlení lze využít i v zahradě, kde prostor pro vodní hladinu nemáme. Stačí na vhodném místě pověsit zrcadlo. Třeba jako na snímku, kde se stalo součástí "slepého" okna. Nejen, že nabízí pohled i na zadní stranu Venuše, ale zároveň soše vytvořilo příjemné pozadí z vinné révy, které se v průběhu roku proměňuje.

Socha Venuše před zahradním zrcadlem.  vodní hladina je atraktivním zrcadlem po celý rok