okrasné dýně na okenním parapetuK tomu, abyste na zahradě či v bytě vyčarovali tu pravou podzimní atmosféru, se stačí projít po farmářském tržišti, důkladně prohlédnout zahradu a při podzimní procházce v přírodě se tak trochu stát sběratelem všeho, co má zajímavou barvu či strukturu. Třeba najdete inspiraci ve zveřejněných snímcích. A nebo při pohledu na ně dostanete nápad na využití něčeho, co denně míjíte.



Mezi výrazné podzimní symboly patří dýně. K aranžování okrasných dýní používáme plody zcela vyschlé, zvonivé. Klademe je do mís, ošatek či  košíků, ale můžeme jimi ozdobit třeba i okenní parapet. Báječně vypadají v kombinaci se sezónním ovocem nebo v aranžmá v květináči či v dřevěném košíčku vyplněném slámou.

mochyně třešňová a její lampiónkySpoustu podzimní parády můžeme vyčarovat z kukuřice. Zvlášť okrasné druhy vynikají nejen pestrými barvami, ale také tvary. Pro přípravu aranžmá můžeme výhodně využít i kukuřičné šustí, tedy listeny, obalující kukuřičné klasy.

Červenou či oranžovou barvu získáte snadno díky jeřabinám, šípkům nebo lampiónkům mochyně třešňové (známé jako židovská třešeň - nezapomeňte, že "třešničky" tohoto druhu nejsou jedlé). Pro ozdobu se nejčastěji používají lampiónky uzavřené, ale velmi snadno je můžete pootevřít a vytvořit originální květ podobně jako na fotografii.

ochmýřená souplodí plaménkůLehkost vašemu podzimnímu aranžmá dodají ochmýřená souplodí plaménků (Clematis). A to nejen těch zahradních, ale třeba i plaménku plotního (Clematis vitalba), který bývá hojně k vidění v okolí železničních tratí, vodních toků i v křovinatých porostech.

Atraktivní dekoraci i na větší ploše hravě vykouzlíte chmelovými šišticemi, sáhnout můžete také po zajímavých plodenstvích trav či obilí. Hodit se vám mohou kaštany, šišky, makovice. Hodně parády nadělají suchá květenství pcháčů a bodláků nebo sušené strbouly divoce rostoucí štětky plané (lesní) či její vyšlechtěné příbuzné štětky soukenické. Zvlášť atraktivně vypadají v zahradách pěstované máčky a bělotrny.

jeřabiny a chmelové šištice