• podražec křovištní roste v teplejších oblastech

    Podražec křovištní – plevel i potrava vzácného motýla

    , 0 komentářů

    Pokud vám někdo nabídne podražec křovištní k vysazení do zahrady či jako úžasný prostředek na hubnutí, buďte velmi ostražití. V příznivých podmínkách se z něj stane obtížně hubitelný plevel. V žádném případě nekonzumujte nic z této rostliny! Ve starých herbářích sice najdete rady i na jeho vnitřní užití, ale statistika úmrtí, která byla v souvislosti s užíváním této rostliny prokázána, je velmi výmluvná. Přesto všechno si tenhle jedovatý plevel zaslouží naši pozornost.

  • Moruše jako dar Sira Wintona

    , 0 komentářů

    Památné či pozoruhodné stromy nemusí být pouze stromy staré, které rostou na místech opředených příběhy z dávné minulosti. Mohou to být třeba i stromy relativně mladé, kterým však ve větvích koluje stejná míza, jako těm původním. Příkladem takového pozoruhodného stromu je moruše černá, která patřila k milovaným stromům Sira Nicholase Wintona.

  • Průhledné přepážky plodů jsou velmi atraktivní

    Jak vypěstovat poctivost a nebo rovnou dolary

    , 0 komentářů

    Pojmenování rostlin v cizích jazycích a jejich překlad do češtiny někdy nabízí velmi úsměvné situace. Tak například zjistíte, že si na své zahrádce můžete vypěstovat poctivost nebo rovnou stříbrné dolary. A to vše za pár korun, respektive eur. Sto semínek poctivosti vás přijde na 1,38 €.

  • chřest bílý a zelený

    Chřest na talíři gurmána Nerudy

    , 0 komentářů

    Chřest můžeme s trochou nadsázky označit jako superpotravinu. Kdo jednou propadne jeho kouzlu a jemné chuti, zůstane již navždy jeho věrným konzumentem. Nenechá si ujít první ani žádnou další příležitost k tomu, aby si vychutnal lahodnou chuť chřestu. Ostatně krásnými slovy popsali tento "démant jara" i některé známé osobnosti.

  • kostival lékařský má atraktivní fialové květy

    Zázrak jménem kostival

    , 0 komentářů

    Mezi velmi oblíbené byliny patří v lidovém léčitelství kostival lékařský. Jeho nejčastější použití při hojení kostí napovídá jeho český název. Ale možná budete překvapeni, k čemu všemu dalšímu jej v dobách minulých naši předci používali či používat chtěli.

« Předchozí 1 5 9 12 13 14 15
16
Další »