• kapustu růžičkovou můžeme sklízet i v průběhu zimy

    Růžičková kapusta – nejotužilejší košťálovina

    , 0 komentářů

    Zatímco někteří nedají na růžičkovou kapustu dopustit, jsou i tací, kteří ji řadí mezi nejméně oblíbené zeleniny. Tak trochu za to může její charakteristická vůně, či spíše zápach, který při jejím vaření vzniká. V holandštině pro něj mají dokonce samostatné slovo: spruitjeslucht.

  • v zimním období se listy manohie zbarvují vínově až červeně

    Mahonie cesmínolistá, rodačka z Oregonu

    , 0 komentářů

    Tenhle keřík roste v našich zahradách často poněkud v ústraní. Někdy se objeví, aniž bychom jej vysazovali. To díky semenům, které po konzumaci bobulí rozšiřují ptáci. Na jaře kvete mahonie sytě žlutými květy. Zvlášť velké oblibě se těší mezi aranžéry pro své stálezelené listy, které se v zimních měsících zbarvují do vínových a červených barev.

  • Maklura aneb indiánské pomeranče

    , 3 komentáře

    Když lidé nedovedou nějakou rostlinu pojmenovat, tak si prostě vymyslí vlastní název. Tak tomu je i v případě maklury, tajemného stromu ze Severní Ameriky. Počátkem podzimu jsou jeho plody nepřehlédnutelné. Pozornost přitahují nejen svou barvou a velikostí, ale také strukturou povrchu.

  • belamkanda čínská známá jako angínovník či leopardí lilie

    Angínovník čínský – víc než krásná kytka

    , 0 komentářů

    Stále větší oblibě se těší rostliny, které jsou nejen dekorativní, ale zároveň z nich máme i další užitek. Mnohé z nich se často šíří mezi lidmi předáváním oddělků nebo semen. K takovým patří rostlina s mečovitými listy a atraktivními květy, známá jako angínovník.

  • černý jeřáb nebo aronie má atraktivní podzimní zbarvení listů

    Černé jeřabiny neboli aronie – plody budoucnosti?

    , 0 komentářů

    Jsou rostliny, které na první pohled nevypadají, že by měly nějaký zvláštní význam. V množství lahodných odrůd ovoce je aronie tak trochu popelkou. Někomu vadí poněkud trpká chuť jejích plodů. Jiní ji vůbec neznají, protože v obchodech se u nás běžně neprodává. Ale ti, kteří tomuto ovoci přijdou jednou na chuť, na něj nedají dopustit.

  • dlužichy nabízejí pestrou paletu barev listů

    Dlužichy září barvami i když nekvetou

    , 0 komentářů

    V době, kdy většinu zahradních rostlin pomalu opouští jejich krása, vyrážejí do boje o přízeň diváků dlužichy. Období květu už mají sice dávno za sebou, ale to jim vůbec nevadí. Oč méně některé z nich oslňují květy, o to atraktivnějšími se, zvláště moderní kultivary, pyšní listy.

  • pod názvem bobkový list se používají v kuchyni sušené listy vavřínu

    Vavřín nebo bobek?

    , 0 komentářů

    Bobkový list patří k oblíbeným a hojně používaným druhům koření. Ne každý si jej však spojí s rostlinou, ze které pochází – vavřínem vznešeným. Ano, hlavy antických vítězů i básníků zdobily věnce ze stejné rostliny, jejíž lístky přidáváme do mnoha pokrmů.

  • ruj vlasatá známá též jako parukový strom

    Ruj vlasatá, parukovec či kouřící strom

    , 0 komentářů

    V podobě keře nebo stromu se ruj vlasatá vysazuje v parcích i zahradách. Díky svým proměnám během roku patří mezi oblíbené solitéry. Zvlášť vyhledávané jsou kultivary s atraktivní barvou listů během vegetace. Po odkvětu přitahují pozornost mohutná stopkatá plodenství. Poslední dějství přichází na podzim, kdy se listy zbarvují podle odrůdy od žluté až po šarlatově červenou.